Сряда,

Кабинетът отпуска пари за зърно, производителите гневни

От: Рачо Рачев, сн. Pixabay -
1066
Кабинетът отпуска пари за зърно, производителите гневни
A
A
A

Ще приемем това, което в Народното събрание обсъдихме вчера – допълнителните средства за купуване на зърнени култури, за да осигурим продоволствието на България до 2023 г., за да сме сигурни, че независимо от сценария, хлябът на българина ще бъде на масата, заяви преди началото на днешното заседание на правителството премиерът Кирил Петков.

Асоциацията на зърнопроизводителите у нас обяви обаче смята, че няма адекватно действие относно резерва от зърното. „Държанието на правителството, респективно Министерство на земеделието, доведе до изключителен хаос, който от своя страна доведе до паника, както в средите на земеделските производители, така и в населението, а това води до спекула“, декларира пред БНТ Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

„Спекулация е закупуването на непазарни цени на всякакъв вид стока, която сме произвели в България. Няма нищо лошо в намерението на държавата да попълни държавния резерв и да направи запас, но трябва да сме наясно, че това е жива стока и тя има особености на съхранение. Милион и половина тона пшеница, които трябва да влязат по някакъв начин в нечии складове е необходимо да бъдат внимателно наблюдавани. Това ще бъде изключително скъп ресурс на държавата“, смята тя.

"Няма ясни правила, по които трябва да се извърши сделката за купуване на зърно от държавата", каза пред НоваНюз и председателят на Националната асоциация Костадин Костадинов.

Според него в момента се създава хаос на пазара на зърно.

"Цената трябва да бъде на пазарен принцип. Трябва да има пазарен механизъм за определяне на тази цена, така че да няма ощетени от страна държавата и производителите. При непазарно купуване производителите могат да фалират. Надяваме се правителството да спази правилата. От една седмица няма износ на зърно, а това е пагубно. Искаме правила, ако ще се спира, да има документ, който да го казва", категоричен бе той.

Костадинов заяви, че протест може да има след решение на Управителния съвет и увери, че винаги има готовност за това.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички