Извънредно решение за въглищните централи. Мините на протест

Напрежение заради изисквания на ЕС

Извънредно решение за въглищните централи. Мините на протест | StandartNews.com

На извънредно заседание днес правителството трябва да вземе решение за срока на Териториалните планове за справедлив преход. Именно те трябва да определят до кога у нас ще работят въглищните централи.

Засегнати са три региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Кабинетът има срок да изпрати до 30 септември одобрения план до ЕК.

Планът вече предизвика огромно напрежение, след като ГЕРБ обвини кабинета, че се готви да раздаде по него пари от Плана за възстановяване и устойчивост на предварително определени фирми. Николай Денков пое ангажимент днес всички „неволни грешки” да бъдат поправени.

На този фон от "Мини Марица изток" обявиха, че излизат на протест заради решението на кабинета да гласува плановете за въглищните райони, които решават съдбата на отрасъла.

Протестиращите ще блокират пътища и ключови точки в страната - Прохода на републиката в Гурково, АМ "Тракия" в зоната на Стара Загора, пътя Стара Загора - Хасково и пътя Гълъбово - Димитровград. Кръстовището при с. Драгичево на главния път Е-79 между София и Перник.

До правителството е изпратено и писмо, в което се настоява Проектът на Териториалните планове за справедлив преход да отпадне от дневния ред на заседанието на Министерски съвет този следобед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай