Петък,

Изтече чернова на споразумението за кабинет, колко ще са министрите

От: Редакция -
Изтече чернова на споразумението за кабинет, колко ще са министрите
A
A
A

На финалната права при преговорите за кабинет изтече текстът на споразумението, което бъдещите коалиционни партньори се готвят да подпишат.

То беше оповестено от телевизия България он ер. В него ясно е разписано как ще се взимат управленските решения и какъв ще е съставът на следващия кабинет. Текстовете все още не са окончателни и са на чернова.

Ясно е обаче едно – в състава на следващото правителство ще има петима вицепремиери. Първата политическа сила "Продължаваме промяната" получава премиерския пост и още 9 министерства, в това число ключови звена като: финанси, вътрешни работи, образование, здравеопазване, отбрана и транспорт. Партията ще излъчи и втори вицепремиер с ново министерство.

"Аз съм кандидатът на "Продължаваме промяната" за този пост. Но следва да получа покана след подписването на коалиционното споразумение", заяви Калина Константинова от "Продължаваме промяната".

Да има вицепремиер в последния момент поиска и партията на Слави Трифонов. Най-вероятно това ще е Гроздан Караджов. При ИТН отива стратегическият ресор "Енергетика", както и външните работи, регионалното развитие и спортът. "Конкретиката ще я видите във финалния вариант, това е работен вариант", изтъкна Любомир Каримански от ИТН.

В коалиционния документ ясно е посочено: "Ресорните министри определят състава на политическите си кабинети. Заместник-министрите ще се назначават от министър-председателя по предложение на съответния ресорен министър. Всяка законодателна инициатива задължително се обсъжда предварително в рамките на ресорния експертен съвет." 

Рано сутринта и от БСП получиха последния вариант на документа. "Ще разберете имената, след като финализираме писмения документ споразумение", каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. 

ДБ също потвърди - ще има три министерски кресла. "Очакваме три места. Един от министрите ще е и вицепремиер", посочи съпредседателят Христо Иванов.

Специално внимание в коалиционното споразумение е отделено на работата на Народното събрание: "Коалиционните партньори се съгласяват, че разпределението на председателските места в постоянните комисии към Народното събрание: (i) ще отразява съотношението между парламентарното представителство на Коалиционните партньори." 

И ако ГЕРБ остава на позицията, че няма да подкрепи кабинета, то ДПС коментираха ситуацията така. "Ние не сме хора, които да поставя "червени линии". Ние сме диалогични и от дълги години разбираме от управление на държавата.Тази промяна, която се очаква, няма как да се случи без ДПС", подчерта Рамадан Аталай.

В споразумението са описани и редица структурни промени. Предвижда се всички държавни болници да преминат към Министерството на здравеопазването. Държавната петролна компания се закрива, а Агенцията по храните преминава от МЗ към МС.Новото министерство на растежа и иновациите поема контрола върху Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция по инвестициите (БАИ).

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички