Четвъртък,

Изнудват ли ни с европарите заради Македония? Радан Кънев отговаря

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Изнудват ли ни с европарите заради Македония? Радан Кънев отговаря
A
A
A

Абсурд е да се твърди, че има обвързване на парите по Плана за възстановяване за България от Европейския съюз и дипломатическата криза с Република Северна Македония. Такова нещо не може да има. Планът е обвързан с върховенството на закона и състоянието на българското правосъдие. Това стана ясно от интервю на евродепутата Радан Кънев за БНТ.

"Нека да гледаме къде е реалният проблем, защото без реформа в правосъдието, пари по Плана за възстановяване няма да има", каза Радан Кънев.

Колкото до двустранните ни отношения с РСМ, Кънев заяви: "Тук не става дума за отстъпки от едната или другата страна. Става дума за намиране на общо решение. България има ясен консенсус, че не можем да търпим тази враждебна антибългарска кампания от държава, която преговаря с нас за членство в ЕС."

Той допълни, че 25 европейски държави вече инвестират пари от Плановете за възстановяване, а нашият още не е одобрен. "Препоръките на ЕК, заради които планът е върнат и очевидно и финансирането ще се забави са в две посоки - по отношение на декарбонизацията на българската енергетика, т.е. осъществяването на енергийния преход от въглищна към чиста енергия, от скъпа към евтина и независима енергия, и вечната тема за съдебната реформа", каза Радан Кънев.

Според него две български правителства най-малкото досега - редовно и служебно, се опитват да не видят необходимите решения в българската енергетика. Той подчерта необходимостта от ускоряването на поетапното изваждане от експлоатация на въглищата. Според него страната ни има нужда от "сериозно правителство, което познава проблемите, и да преговаря с ЕК, за да направи ясен график за декарбонизацията на нашата енергетика".

"Ние имаме нужда от правителство, което не просто да ни помогне да преплуваме реката през зимата. На нас ни трябва стабилно и смело правителство, което да гледа напред към бъдещето, защото там има много сериозни заплахи, но и възможности", коментира още Кънев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички