Сряда,

Изнасяме ли оръжия за Украйна? Говори Корнелия Нинова

От: Стандарт -
471
Изнасяме ли оръжия за Украйна? Говори Корнелия Нинова
A
A
A

България не изнася оръжия за Украйна. България изнася оръжия и стоки за употреба за над 60 държави. Нито един износ не е за Украйна, не само откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол. Тя заяви това в отговор на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева за това изнасяни ли са оръжия от завод "Арсенал" за Украйна.

„Като лидер на БСП категорично и твърдо заявявам, че коалиционният партньор БСП няма да позволи със средствата, с които разполагаме – законни, парламентарни, в изпълнителната власт, България да бъде намесена във войната в Украйна чрез доставки на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба", каза лидерът на левицата.

"Приветствам това, което казвате и знам, и се надявам, че няма да отстъпите от тази позиция. Ще предоставим и други документи, както и свидетели на това, което се е случило", настоя обаче Гунчева.

"Комисията в Министерството на икономиката и индустрията няма нито законовото, нито практическото право да проверява сделки на място. Ние получаваме документи, които първо са проверени и подписани от ДАНС, след това от военната информация, МВР, министерството на отбраната, министерството на външните работи и последен полага подпис министърът на икономиката, който и да е той. Ако имате съмнение, че нещо се извършва извън рамките на закона, моля да се обърнете към компетентните органи", обясни Нинова.

4 млрд. стигнаха до бизнеса и домакинствата за три месеца и половина за подкрепа за преодоляване на инфлационния скок, каза още Корнелия Нинова по време на петъчния блиц контрол в Народното събрание.

Тя напомни, че от днес влизат в сила всички нови мерки, заложени в Бюджет 2022. "Те са в размер на 20 млрд. лева, ориентирани към увеличаване на минималната заплата, майчинството , увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници, помощи за общините и т.н. Безплатни детски градини - всичко това влиза в сила от днес и ще важи до края на годината", посочи вицепремиерът и министър на икономиката.

Нинова увери депутатите, че кабинетът е направил всичко по силите си, за да удържа цените и да компенсира домакинствата.

"Още от миналата година направихме няколко неща сред които беше и мораториум върху цените за битовите потребители. Всички аргументи против него, приказките как той е вреден, как ще се качат цените драматично, днес се разбиха на пух и прах. Да, мораториумът изтече и днес цените не са с драстичен скок. Тази мярка помогна на битовите потребители да посрещнат първите три зимни месеци без да има огромно увеличение на сметките в домакинствата им", каза още Корнелия Нинова.

"До април на бизнеса давахме по 250 лв. на мегаватчас. Сега се увеличи на 300 лв. Тази подкрепа постигнахме в преговори с почти всички бизнес организации. Мярката 60/40 също помогна на доста фирми и работници за запазване на доста работни места", допълни още министърът на икономиката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички