Иво Христов: Радев охлади ентусиазма на Петков за Северна Македония

Споменаването на имената на Радев и Петков в реч на Джо Байдън е знак на добро отношение

Иво Христов: Радев охлади ентусиазма на Петков за Северна Македония | StandartNews.com

Надявам се Румен Радев да остане верен на принципите, които заяви - солидарност, справедливост, законност, суверенитет, които мисля, че бяха оценени от българския избирател, който поднови пакта на доверие с президента въпреки масираната кампания за дискредитиране, на която той бе обект в продължение на 5 години. Така евродепутатът и бивш началник на кабинета на Радев - Иво Христов, коментира пред БНТ началото на втория мандат на президента.

Добави, че държавният глава много ясно е казал, че служебните правителства са вече в миналото и управляващото мнозинство в момента носи пълната отговорност за управлението.

"В България често всичко, и битовите дела, та чак политическите се тълкуват през призмата на "свой човек", каза евродепутатът.

Подчерта, че чрез КСНС Радев е коригирал ентусиазма на премиера Кирил Петков, за срок от 6 месеца за падане на българското вето за РСМ. Никой не е давал мандат за подобен срок и това обещание вече няма сила.

"Планът за възстановяване е много по-малък залог от нашата многовековна история, идентичност, език и култура, тъй че в списъка с приоритети ние първо трябва да защитим себе си като бъдещо присъствие в света и на картата на Европа", смята Христов.

Споменаването на имената на Радев и Петков в реч на Джо Байдън е знак на добро отношение, но българският народ суверенно избира своите управляващи и не трябва да подценяваме демократичните процедури и факта, че ние сами решаваме кой да ни управлява, каза още Христов.

"В хода на своя мандат Радев позна всичко: в началото беше нарочван за човек на Москва, в края на мандата пропагандата се опитваше да го изкара триморец, натовски генерал. Така се случва с редките български политици, които се придържат към националния интерес", коментира той.

Призванието на президента не е да извършва конституционна реформа, заяви Христов. Добави, че не е запознат с проекта на Румен Радев за конституционни промени, но не смята, че те ще са нещо сензационно или извън рамките на традиционната парламентарна република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай