Иван Таков: БСП може да е носител на социалната промяна

Санкциите срещу Русия вредят на българската икономика, соцпартията няма как да ги подкрепи

Иван Таков: БСП може да е носител на социалната промяна | StandartNews.com
  • Санкциите срещу Русия вредят на българската икономика, соцпартията няма как да ги подкрепи
  • Крайно време е да проумеем, че без широкото участие на членовете, на съратниците и симпатизантите на партията при формиране на политиките, няма да разширим влиянието си, казва кандидатът за председател на Градския съвет на социалистите в София Иван Таков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. Завършва 133-то СОУ "А. С. Пушкин". Висшето си образование получава в университета "Макгил" в Монреал, Канада, със специалност "Финанси". Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд.
Член е на БСП от 2003 година. Заместник-председател на Градския съвет на БСП - София и на групата на социалистите в СОС. Трети мандат общински съветник.
Председател е на Районния съвет на БСП във "Възраждане". Син е на Янчо Таков и внук на Пеко Таков, който е член на ЦК на БКП, министър на вътрешната търговия от 1962 до 1971 г. и заместник-председател на Държавния съвет в периода 1971-1986 година. Женен, с две деца - близнаци.

  • Убеден съм, че обединени заедно можем да решаваме задачи
  • Постът председател на Градския съвет на БСП - София изисква смелост и решителност
  • Постоянното гонене на врага с партиен билет отслабва БСП
  • Трябва да си върнем ясната физиономия на истински лява, социална партия

 

- Г-н Таков, кандидатирахте се за председател на БСП - София. Защо искате да седнете на горещия стол?

- Да, заявих, че ще участвам в избора. По устав, всеки член на БСП може да се кандидатира, стига да отговаря на изискванията. Районните съвети издигат своите предложения пред Градската конференция и на нея делегатите решават. Това е процедурата. Колкото до моето решение да се включа в този избор сред кандидатите - това е напълно естествен процес на развитие. Част съм от партията и работя за нея вече 20 години. Извървях всички стъпки дотук. От редови член, през председател на основна партийна организация, след това на районна партийна организация, до член на Националния съвет, заместник-председател на Градската организация, заместник-председател на групата на БСП в общинския съвет. Имам самочувствието, че знам и мога, колкото и нескромно да звучи. Познавам много добре БСП отвътре. Познавам лично и стотици членове, хора с леви убеждения, а и не само. Знам проблемите, виждам и добрите дела. Убеден съм, че обединени заедно можем да решаваме задачи и да принаждаме към постигнатото.

- Предизвикателство ли е за Вас този пост?

- Всеки подобен управленски пост в политиката е предизвикателство. Задачите са много, отговорността е огромна, особено в сегашното бурно политическо пространство. Но аз мога да работя с хора. Разбира се, в политиката е съвсем различно от бизнеса, но коректните отношения, отговорността при взимането на решения, толерантността и колегиалността в работата с хора са еднакви навсякъде. Постът председател на Градския съвет на БСП - София изисква да проявяваш смелост, решителност, взимане на бързи разумни решения. Досега съм се справял, няма причина да не продължи да е така. Извървях дълъг път в партията дотук, напълно естествено е да направя следващата крачка. И вярвам, че тя ще е успешна.

- Кои са Вашите съперници за поста?

- Не гледам на другите кандидати за председател на Градския съвет като на съперници. По-скоро те са мои съмишленици. Каквото и да се случи на Конференцията на 22 март, ние ще продължим да работим заедно за лявата идея. Тя е нашата кауза.  

- БСП преживява един от най-трудните периоди в историята си в момента. Защо стигна дотук?

- Едва ли с няколко думи ще мога да посоча тук всички причини, които доведоха до спада на доверието към нас. За мен сега по-важно е да гледаме напред, да търсим възможности и начини да излезем от тази тежка ситуация. Постоянното издирване на виновни, непрестанното гонене на врага с партиен билет отслабва партията. Цялата ни енергия изтича в канала. Въртим постоянно на едно място. Празните обороти не дават резултати, само ни изхабяват. Негативизмът, недоверието, подозрението, взаимните обвинения - те не са от полза за никого и за нищо.

- Може ли БСП да излезе от тази тежка криза и как, според Вас?

- Мисля, че една от верните посоки е да покажем и най-вече да докажем, че сме различни. Това означава партията да работи демократично, справедливо и прозрачно. Да си върнем ясната физиономия на истински лява, социална партия. Партия, представляваща интересите на повечето българи, на хората на ръба на бедността и социалното изключване. Партия, защитаваща правото на труд и достойно заплащане, достъпно здравеопазване и образование за всеки българин. Партия, обърната и към младите и активни хора... Нужна е промяна и е време за тази промяна. Говоря конкретно за промяна в начина на правене на политика. Необходими са нов тип взаимоотношения и най-вече - трябва да знаем как да носим отговорност. Разбира се, трябва и да го правим. Крайно време е да проумеем, че без широкото участие на членовете, на съратниците и симпатизантите на БСП при формиране на политиките, няма да разширим влиянието си.

- Има ли сили БСП да приложи всичко това, за което говорите, предвид силно изразеното разделение в партията през последните години?

- Демократичните основи на БСП предпоставят единение, а не разнобой. Точно пред този жесток въпрос сме изправени днес в партията. Ще съумеем ли да запазим единството в БСП? Това е екзистенциален въпрос. Ще скъсаме ли с порочните зависимости, убиващи доверието в нас? Или за пореден път ще се престорим, че всичко е наред. От всички нас зависи да издигнем БСП на полагащото й се място в България. Партията трябва да докаже, че за българските социалисти националните интереси са над всичко.  

- Догодина предстоят местни избори. Как БСП ще ги спечели?

- Много е важно всеки социалист сам да се запита и честно да си отговори на този въпрос. В това състояние на партията, при тези обстоятелства дали бихме спечелили? Моят отговор е еднозначен и много ясен. Не. Целта ми като градски председател ще бъде точно тази - да намеря начина да обърна посоката. И всичките ми усилия ще бъдат насочени натам. Партията трябва да върви нагоре, а не стремглаво да се свлича в бездната. БСП може и трябва да бъде носител на така желаната от стотици хиляди българи социална промяна. Длъжни сме да си  върнем доверието им. Но трябва да го заслужим. Отлично разбирам това. Няма лесни отговори на нито един от въпросите, които засегнахме дотук. Но това изобщо не означава, че няма отговори. Точно това е предизвикателството пред нас - да намерим възможно най-правилните, за да вървим напред.

- Основната тема днес е войната в Украйна, БСП обаче не подкрепи санкциите срещу Русия.

- Мирът няма алтернатива в 21 век! Още Сервантес го е казал преди повече от 400 години: "Бих предпочел най-несправедливия свят пред най-справедливата война". Ние няма как да подкрепим каквито и да било военни действия. Колкото до санкциите - това не е пътят за постигане на мир. Очевидно е. Всички сме свидетели, че наложените в миналото санкции не доведоха до желания ефект. Не ограничиха икономическата и финансовата сила на Русия. А доведоха до война. От друга страна, тези санкции вредят на българската икономика. Те не са в наш интерес, затова БСП няма как да ги подкрепи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай