Иван Костов се срамува. Защо рухват идеалите му?

60% от българското общество вярва на Путин, осем години се води пропаганда у нас

Иван Костов се срамува. Защо рухват идеалите му? | StandartNews.com

Цялата истина трябва да бъде разкрита. Президентът Радев казва, че засега няма заплаха за България, а може ли да има, попита бившият премиер Иван Костов в интервю за Дарик радио.

Срам ме е да гледам министъра ни на отбраната как пелтечи, добави той.

„60% от българското общество вярва на Путин“, смята той, като се позова на социологическо проучване. „Аз наистина имам много въпроси към тези, които се възхищават на Путин в България. Към тези 60%, както твърдят социолозите.“

„Ето я масата, цялата индоктринирана. На мен това ми е голямата тревога. Защо да питаме за другите, нека да си попитаме за себе си! Нека предизвикаме тези хора – възхитените от Путин, на дебат! Нека да отговарят! Различават ли добро от зло? Различават ли агресор от жертва? Различават или не различават? Имат ли съвест? Или тия искрици народна свяст, дето говореше Вазов, са угаснали отдавна в тази част от българското гражданство. Това за мен е големият проблем“, заяви Иван Костов.

„Трябва да се каже цялата истина на българското общество, а не да се жали неговото путинофилство или путиномания, и да се съобразяваме с нея. Трябва да се каже цялата истина. Това за мен е голямата тема днес. Ние не можем да посрещнем тази криза, ако министърът на отбраната ни пелтечи; и ме е срам просто да го гледам“, каза гневно Костов.

Големи са рисковете за Европа при една контролирана от Кремъл Украйна, смята бившият премиер.

Той попита верен ли е изборът на българското гражданско общество от 1997 г. Същия избор направи Украйна и сега срещу нея се води война, посочи Костов.

С какво друго, освен със санкции, може да отговори свободният свят на агресора, питам БСП и Радев. Ние помагаме ли им всъщност, с какво им помагаме (на Украйна - бел.ред.), попита Иван Костов.

По думите му, европейският елит е в "Лукойл" и "Газпром". Костов попита и от какво се страхува този елит - от "натискането на ядреното копче" ли. Бившият премиер определи тези заплахи на Путин като "подход на терорист".

Бившият премиер сподели, че поведението на европейските политици е "едно голямо разочарование" за него. "Пазарите са циничният оценител на политиката", коментира той.

И моят идеал рухва в момента, и моята представа за европейската ценностна система, каза Иван Костов.

Според него Великобритания може да нанесе най-тежките санкции на Путин и обкръжението му. Там била най-голямата перачница на пари и пристан за тях. На този фон поведението на британския премиер Борис Джонсън било най-странно. Вместо да наложи най-тежкия удар на Путин и олигархията около него, той само говорел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай