Ива Митева: Не е обсъждан проектът на ДПС за конституционни промени

Докато не се промени мнозинството във ВСС, не може да бъде отстранен главният прокурор

Ива Митева: Не е обсъждан проектът на ДПС за конституционни промени | StandartNews.com

Министърът на правосъдието може да иска освобождаването, така както може и да прави предложения за назначаване на главния прокурор. Докато не се промени мнозинството във ВСС за вземане на решение, няма какво да се лъжем, че много трудно ще се постигне това, защото 17 гласа са достатъчно високо мнозинство, заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Народното събрание от "Има такъв народ" Ива Митева.

Според нея сигналите, които правосъдният министър ще внесе, ще са на основание уронване престижа на съдебната власт и системни нарушения. Подчерта, че надали смяната на една личност ще реши всички проблеми, но трябва да има фокус върху фигурата на главния прокурор.

"Трябва да се види дали мястото на прокуратурата е в съдебната система, дали въобще е нужна е фигурата на главния прокурор, дали прокуратурата така, както е записана в Конституцията, следва съдилищата, дали да не бъде извадена от съдебната система", коментира тя. Ако има воля, промените ще се случат, смята Митева.

В коалиционния формат не е обсъждан проектът на ДПС за конституционни промени. Конституцията трябва да се развива както се развива и практиката на Европейския съд за правата на човека.

В "Има такъв народ" не е обсъждано дали Митева ще се кандидатира за член на Конституционния съд. Тя не коментира престрелките между премиера и главния прокурор, а за списъка на Кирил Петков каза: "Не мисля, че Гугъл може да бъде източник на информация, самата прокуратура може да си извади оттам информация".

Митева потвърди, че "Има такъв народ" отново ще поиска намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Обясни, че има проблем с имотите, използвани от партиите.

"Правото на ползване така и не се учреди, в момента ако тръгне да се прави проверка, ще се види че партиите хем не плащат наем, хем не са и на безвъзмездно право на ползване, където трябва да плащат данък "Сгради". Тоест, нито плащат данък "Сгради", нито плащат наем", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай