Ицо Хазарта води преговорите за образованието, обсъждат джендърите

Партиите обединени за бързо връща на учениците в клас

Ицо Хазарта води преговорите за образованието, обсъждат джендърите | StandartNews.com

Рапърът Христо Петров - Ицо Хазарта, образователният министър акад. Николай Денков и Кирил Петков водят преговорите за съставяне на кабинет в сектор "Образование" от името на партия "Продължаваме промяната".

Сред първите, които взеха думата, бе Хазарта, който посочи, че не е образователен екперт. "Това, което умея да правя добре, е да отправям послания и те да стигат до много хора. Вярвам, че това ще помогне на каузата, за която сме се събрали тук", посочи той. Партиите се обединиха около мнението, че трябва да се работи за бързото връщане на учениците в клас. "Учебните програми трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология", заяви Ирена Анастасова от БСП. Според нея трябва да има по един учебник за всеки предмет, за да се прекъсне схемата на печалбарство, в която се е превърнало издаването на учебници.

От "Има такъв народ" също искат да се намали броят на учебниците. Да има по два учебника по учебен предмет за даден клас, предложи "Има такъв Юлия Чортленева от партията на Слави Трифонов. Формацията иска да има мандатност на директорите и кадрово управление. Според ИТН трябва да има максимално два мандата за новоназначените директори.

От Демократична България предложиха финансирането на образованието да е обвързано с БВП и 4% да отиват за средното образование, 1% - за висшето и 1%   за науката. Всичко това да бъде свързано с качеството на образованието.

Служебният образователен министър акад. Николай Денков, който се очаква да бъде предложен от "Продължаваме промяната" за поста и в редовното правителство, предлага да се въведе финансиране на училищата според качеството от 2024 г. Дотогава трябва да започне да функционира "оценка на добавената стойност" на всяко конкретно училище според методология, предложена от Световната банка.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай