ИТН напомни на парламента за спасяването на българските евреи

Днес, след две години пандемия и войната в Украйна, се замисляме над човешкия живот

ИТН напомни на парламента за спасяването на българските евреи | StandartNews.com

С декларация на "Има такъв народ" в парламента бе почетено спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, съобщава Новини.бг.

„Сваляме глава пред Димитър Пешев. С включване на споразумението за депортиране на българските евреи е застрашен техния живот. Мигновената му реакция е причината за спасяване на живота на българските евреи“, прочете от парламентарната трибуна народният представител от ИТН Снежанка Траянска.

Тя припомни, че Пешев изпраща писмо до Богдан Филов, подписано от 42 депутати: „На този ден кюстендилци поднасят цветя на паметника на Димитър Пешев в града. Прекланяме се пред смелостта и човеколюбието на героите, спасили българските евреи. Днес на фона на война и пандемия все повече се замисляме за стойността на човешкия живот. Той няма цена“.

В декларацията си депутатите от "Има такъв народ" заявяват, че се прекланят пред човечността на спасителите и пред жертвите, депортирани от беломорска Тракия. И съобщават, че 79 години след спасяването на българските евреи в Кюстендил ще бъде открит нов мемориал.

"Днес, след две години пандемия и войната в Украйна, се замисляме над човешкия живот - той няма цена", се казва още в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай