ИТН категорични за Каримански. Няма договорки с ГЕРБ и ДПС!

ИТН отхвърлят всякакви спекулации за напрежение в коалицията – такова нещо не съществува

ИТН категорични за Каримански. Няма договорки с ГЕРБ и ДПС! | StandartNews.com

"Има такъв народ" (ИТН) чрез своя лидер Слави Трифонов обявиха вчера, че издигат кандидатурата на депутата Любомир Каримански за нов управител на БНБ. Неочаквано за тях и за коалиционните им партньори от БСП и "Демократична България" (ДБ), водещата формация "Продължаваме промяната" (ПП) предложи шефа на парламентарната си група Андрей Гюров за най-високия пост в централната банка. Медии и общество си задават въпроси от сорта на това дали има сблъсък на позиции или нещо по-сериозно в коалицията на властта?

"Основният фундамент, на който коалицията беше съставена, беше коалиционното споразумение. Там обаче не е залегнала точка за избора на управител на Българската народна банка, което изключва всякакви спекулации за напрежение в коалицията – такова нещо не съществува", заяви пред Нова телевизия тази сутрин депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Той отрече категорично да има договорки между ИТН и опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС за подкрепа на кандидата за гуверньор Любомир Каримански. „Категорично няма договорки, дори напротив. Според нас двете кандидатури – на Каримански и Андрей Гюров, трябва да се гледат по демократичен начин в пленарната зала и да се избере по-добрият кандидат”, обясни Балабанов.

"Ние издигаме своя кандидатура, защото смятаме, че Андрей Гюров е най-подходящият за шеф на БНБ – пост, който е изключително важен. Андрей е доказан професионалист в тази сфера", бе реакцията на заместник-председателя на парламентарната група на ПП Владимир Табутов.

Пред Нова телевизия той каза, че няма такъв принцип, че първият по време ще е кандидатът, който ще бъде избран за шеф на БНБ.

"Като цяло коалиционната формация е нещо динамично като явление. Това, което липсва в коалиционното споразумение, е принципът по който ще се действа конкретно в такива ситуации. Това е една от ситуациите, в които тестваме нашето партньорство. Надяваме се, че ще излезем заедно по-силни", подчерта депутатът.

Според него коалицията вече има издигнат кандидат, с изключение на подкрепата от  ИТН. „Нашето разбиране е, че БСП и ДБ подкрепят Андрей Гюров”, посочи Табутов.

"Ние уважаваме г-н Каримански. По-скоро тук идеята е, че този пост е изключително важен и ще предопредели до голяма степен бъдещето на България в еврозоната. От тази гледна точка ние сме търсили активно най-добрия кандидат още от самото началото на нашия мандат. Това, че не сме заявили име по-рано, не означава, че тепърва се занимаваме с този процес", поясни народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай