Събота,

ИТН категорични за Каримански. Няма договорки с ГЕРБ и ДПС!

От: Рачо Рачев, кадър Нова телевизия -
398
ИТН категорични за Каримански. Няма договорки с ГЕРБ и ДПС!
A
A
A

"Има такъв народ" (ИТН) чрез своя лидер Слави Трифонов обявиха вчера, че издигат кандидатурата на депутата Любомир Каримански за нов управител на БНБ. Неочаквано за тях и за коалиционните им партньори от БСП и "Демократична България" (ДБ), водещата формация "Продължаваме промяната" (ПП) предложи шефа на парламентарната си група Андрей Гюров за най-високия пост в централната банка. Медии и общество си задават въпроси от сорта на това дали има сблъсък на позиции или нещо по-сериозно в коалицията на властта?

"Основният фундамент, на който коалицията беше съставена, беше коалиционното споразумение. Там обаче не е залегнала точка за избора на управител на Българската народна банка, което изключва всякакви спекулации за напрежение в коалицията – такова нещо не съществува", заяви пред Нова телевизия тази сутрин депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Той отрече категорично да има договорки между ИТН и опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС за подкрепа на кандидата за гуверньор Любомир Каримански. „Категорично няма договорки, дори напротив. Според нас двете кандидатури – на Каримански и Андрей Гюров, трябва да се гледат по демократичен начин в пленарната зала и да се избере по-добрият кандидат”, обясни Балабанов.

"Ние издигаме своя кандидатура, защото смятаме, че Андрей Гюров е най-подходящият за шеф на БНБ – пост, който е изключително важен. Андрей е доказан професионалист в тази сфера", бе реакцията на заместник-председателя на парламентарната група на ПП Владимир Табутов.

Пред Нова телевизия той каза, че няма такъв принцип, че първият по време ще е кандидатът, който ще бъде избран за шеф на БНБ.

"Като цяло коалиционната формация е нещо динамично като явление. Това, което липсва в коалиционното споразумение, е принципът по който ще се действа конкретно в такива ситуации. Това е една от ситуациите, в които тестваме нашето партньорство. Надяваме се, че ще излезем заедно по-силни", подчерта депутатът.

Според него коалицията вече има издигнат кандидат, с изключение на подкрепата от  ИТН. „Нашето разбиране е, че БСП и ДБ подкрепят Андрей Гюров”, посочи Табутов.

"Ние уважаваме г-н Каримански. По-скоро тук идеята е, че този пост е изключително важен и ще предопредели до голяма степен бъдещето на България в еврозоната. От тази гледна точка ние сме търсили активно най-добрия кандидат още от самото началото на нашия мандат. Това, че не сме заявили име по-рано, не означава, че тепърва се занимаваме с този процес", поясни народният представител.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички