ИТН иска закриване на СЕМ, промени в националните медии

Тошко Йорданов се съмнява дали шефът на БНТ Емил Кошлуков отговаря на изискванията за поста

ИТН иска закриване на СЕМ, промени в националните медии | StandartNews.com

Управляващите искат цялостно преразглеждане на Закона за радиото и телевизията. Коалиционните партньори ще извършат обстоен анализ на ролята и мястото на Съвета за електронни медии (СЕМЧ, избора на генералните директори на БНР и БНТ, както и финансирането на обществените медии. Това стана ясно на вчерашното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите.

Шефът на комисията Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обяви, че СЕМ като цяло трябва да се преструктурира или да се закрие.

Неговият аргумент е, че БНТ се управлява по безумен начин – с огромен бюджет, но с никакъв резултат, което поражда сериозни съмнения относно компетентността на сегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии.

Съмненията на Йорданов са дали по принцип генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отговаря на изискванията да заема поста. Ето защо шефът на комисията обяви, че ще инициира проверка.

Депутатът от БСП Александър Симов допълни, че въпросът не е "да сменим техни с наши хора, а да направим директорите на БНТ и БНР да бъдат общественозначими хора, върху които не може да се оказва натиск".

Представителят на ГЕРБ Тома Биков напусна демонстративно заседанието на медийната комисия, като преди това предупреди: „Сменете СЕМ, махнете СЕМ, сменете генералния директор на БНТ, сменете водещите, щом казвате, че БНТ не постига резултати. Но държа да ви кажа – в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България. И внимавайте, да не се окаже, че сте си направили ваша телевизия и сте съсипали нещо, което не е толкова лошо“.

Депутатите от "Продължаваме промяната" Антония Димитрова и Петър Миланов пък предложиха журналистите да подлежат на наказателна отговорност за публикуване на невярно съдържание и подчертаха, че е много важно собствеността на медиите да е проследима, така че да се достига до действителният собственик на капитала.

Ива Митева от "Има такъв народ" се включи, за да уточни, за да не остане впечатлението, че се правят, заради персонални смени, че промените в Закона за радиото са наложителни тъй като той е от 1998 г. и много неща са се променили. Тя даде пример дори, че трябва да се прецизира кой изпълнява длъжността, ако генералните директори на БНТ и БНР са в отпуск, напуснат или бъдат отстранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай