Историческа среща. Как премиерът ще финтира Русия

Ще се отказваме от руския газ

Историческа среща. Как премиерът ще финтира Русия | StandartNews.com

Обсъдих с моите колеги как да обърнем енергийните трасета и да се откажем от зависимостта си от руски газ. Това заяви премиерът Кирил Петков на срещата на лидери на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа. В нея участваха министър-председателите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Кирил Петков, Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

Има възможности за доставка на втечнен природен газ от Турция и Гърция. Трябва да започнем ние на Балканите да работим заедно и да говорим в един глас. Трябва да затворим страницата на разделението, призова Кирил Петков.

Той отново повтори призива си за регионална борба с корупцията и прането на пари. Само така ще пресечем опитите на Русия да влияе на политиката в региона.

„Важно е да сме заедно, да се координираме. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички теми”. Това заяви премиерът.

„Когато трасграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато икономическото стравнение се обедини, може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион и да споделяме сигурност”, заяви Петков.

„Обсъдихме как може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция”, заяви Петков.

Обсъден е бил и коридор номер 8.

„Но не само съществуващия коридор номер 8, а да започва от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, каза Петков.

Премиерите на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора пристигнаха в България по покана на министър-председателя Кирил Петков в София на среща на лидери на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай