Истина? Знаков министър с драматичен призив за държавата!

Какво пожела Емануил Йорданов

Истина? Знаков министър с драматичен призив за държавата! | StandartNews.com

Желателен е балансът в работата на президента и правителството, който трябва да започне с промяна в Конституцията. Това каза в предаването "Това е България" по Радио "Фокус" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

"Законопроектът на "Продължаваме промяната“ и ДБ за отнемане на правомощията на президента да кадрува в службите е въпрос, който подлежи на дискусия и би било хубаво хора, които са работили в тази среда, да кажат мнението си.

Това, което показва практиката, че наличието на правомощията на президента в институциите цели някакъв баланс между властите. В същото време се оказва, че не винаги упражняването на подобни президентски правомощия помагат на развитието на структурите", коментира той.

По думите му обсъждането на избирателния кодекс ще продължи твърде дълго време и е възможно да не остане време за други законопроекти. Бившият вътрешен министър уточни, че е желателно да се стабилизира балансът в работата на президента и правителството в ресора на сигурността, но за това е необходима сериозна дискусия, след това нещата трябва да започнат с промяна в Конституцията и от там да се върви към промяна на отделни закони.

"Очевидно в този момент няма такава идея. В същото време си мисля в последните месеци на базата на това, което се случва в българската политика, че би могло да се потърси някакво решаване на тази патова ситуация с отиване към избор на Велико Народно събрание. Но за това отново трябва дискусия между политическите партии, които са представени в парламента, а както виждаме отстрани дискусията никак не върви", обърна внимание той.

Нещо трябва да се направи, но не по този начин, в който се развиват нещата в действащия парламент. Ако вървим така съществуват рисковете да се нароят популистки партии, които да говорят глупости. В същото време избирателната активност ще пада все повече и повече и колкото повече намалява избирателната активност, толкова повече се увеличава вероятността ГЕРБ да постигнат мнозинство в парламента", изтъкна Йорданов.

Той призова хората трябва да започнат за мислят с главите и да се търси някакъв начин за излизане от тази ситуация, защото по този начин е видно, че няма да се получи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай