Има ли страх за доставките на газ? Говорят управляващите

Вече се търсят алтернативи при сценарий спиране на природния газ от Русия

Има ли страх за доставките на газ? Говорят управляващите | StandartNews.com

Развитието на събитията в Украйна предизвика сериозни притеснения дали бюджетът, който беше приет в петък, ще покрие всички повишени разходи на държавата. Има ли страх у управляващите, че Русия може да дръпне кранчето за доставки на синьо гориво за страната ни?

Никой не знае дали Русия ще спре доставките на газ към България. На практика Русия се намира в условията на война, положението е изключително динамично и става все по-тежко на територията на Украйна, заяви пред БНТ Венко Сабрутев - заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от "Продължаваме промяната".

Той съобщи, че Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг са създали работна група, в която се търсят алтернативи при сценарий спиране на природния газ от Русия, алтернативи за доставки на горива и на мазут, с който да работят тецовете.

Над 931 милиона лева са заложени за енергийни компенсации, уточни депутатът.

Не се очаква хиперинфлация или неконтролируема инфлация през пролетта, категоричен е Сабрутев.

Може да се поздравим с това, че в петък гласувахме един бюджет на растежа, но и бюджет, който дава необходимата възможност на Министерският съвет да прави разходи, свързани с хуманитарната помощ за Украйна, обясни Сабрутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай