Петък,

Има ли страх за доставките на газ? Говорят управляващите

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
212
Има ли страх за доставките на газ? Говорят управляващите
A
A
A

Развитието на събитията в Украйна предизвика сериозни притеснения дали бюджетът, който беше приет в петък, ще покрие всички повишени разходи на държавата. Има ли страх у управляващите, че Русия може да дръпне кранчето за доставки на синьо гориво за страната ни?

Никой не знае дали Русия ще спре доставките на газ към България. На практика Русия се намира в условията на война, положението е изключително динамично и става все по-тежко на територията на Украйна, заяви пред БНТ Венко Сабрутев - заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от "Продължаваме промяната".

Той съобщи, че Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг са създали работна група, в която се търсят алтернативи при сценарий спиране на природния газ от Русия, алтернативи за доставки на горива и на мазут, с който да работят тецовете.

Над 931 милиона лева са заложени за енергийни компенсации, уточни депутатът.

Не се очаква хиперинфлация или неконтролируема инфлация през пролетта, категоричен е Сабрутев.

Може да се поздравим с това, че в петък гласувахме един бюджет на растежа, но и бюджет, който дава необходимата възможност на Министерският съвет да прави разходи, свързани с хуманитарната помощ за Украйна, обясни Сабрутев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички