Има ли руски погром върху Български пощи? Отговаря министър

Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация

Има ли руски погром върху Български пощи? Отговаря министър | StandartNews.com

Съвет по киберсигурност е свикал за четвъртък министърът на електронното управление Божидар Божанов. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви Божанов пред Нова телевизия.

Според министъра кибератаката срещу „Български пощи” има връзка с войната в Украйна.

„В „Български пощи” нивото на киберсигурност е отчайващо.  Причините са няколко - недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството”, каза министърът на електронното управление.

Не е ясно дали при атаката срещу „Български пощи" става въпрос за руска атака, отбеляза той по повод появили се в медиите информации за подобно развитие на нещата.

„Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим тази хипотеза. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои руски хакер или обратното руско IP , а зад него да е севернокорейски хакер”, обясни Божанов. И допълни, че още няколко институции са били обект на хакерска атака.

„Държавната агенция за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното управление нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.

Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни, тъй като след като е била активирана атаката са засегнати почти всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и дейности в пощите – международни пратки, вътрешни пратки, пощенски записи и плащане на сметки, обясни пред бТВ Васил Величков – съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова.

Той обясни още, че са засегнати всички най-важни сървъри и голяма част от работните станции, пръснати из страната в хиляди локации.

Според Васил Величков няма ясни индикации, че са източени лични данни. „Ако бяха източени лични данни, най-вероятно за това време вече щеше да бъде поискан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е правен. Но пък и от друга страна пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В крайна сметка в пощите няма чак толкова чувствителни лични данни, както например в НАП“, отбеляза експертът.

По думите му „Български пощи“ разполагат с много базова система за защита – обикновен антивирусен софтуер, като на сървърите такъв даже не е бил инсталиран. „И да беше инсталиран, проникването е организирано по такъв начин, че този софтуер щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде извършена атаката. В крайна сметка това е нивото в голяма част от публичния сектор“, посочи Васил Величков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай