Четвъртък,

Има ли опасност за изхранването на българите? Говори депутат от ИТН

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
383
Има ли опасност за изхранването на българите? Говори депутат от ИТН
A
A
A

Криза с осигуряването на храни в България няма да има. Докато стоят зелените коридори, които създаде Европейската комисия през 2020 г. в недостиг на храна няма да се случи, заяви пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в парламента.

Според Абровски в началото на ковид кризата, когато всичко бе блокирано, сме били в много по-опасна ситуация, отколкото сме в момента.

Изкупуването на зърно още не е започнало, уточни Пламен Абровски. „Имаме нужда от такъв стратегически резерв от зърно. Много отдавна започнаха процесите с недостига на храна на ниво планета. Ние сме късметлии, че живеем в най-богатия континент, където имаме дори излишъци. Ако вземете една Африка, там има страхотен глад“, каза той.

При прекъсване на доставките на зърно от Украйна, могат да стартират миграционни процеси, които ще усилят натиска към Франция, Испания, Италия, допълни депутатът и добави: „Да купуваш за една година напред е малко в повече, но такъв резерв, такъв буфер – сериозен, би бил добър, защото в момента зърното по нищо не се различава от конвертируема валута. Държави като Египет в момента разменят товар зърно срещу товар тор.“ 

Абровски посочи Стратегическия план за земеделието като един от пунктовете от коалиционното споразумение, който вече се реализира. Законодателството по него вече трябва да започне.

Народното събрание в последните 12 години е било „завряно в 12-а глуха“, коментира Пламен Абровски.

„Какво се е случвало до настоящия момент – Народното събрание само и единствено дава основания за наредба и министърът самосиндикално си взема решения какво да прави в наредбата. Днес е така, утре е така. И животновъди, и зърнопроизводители, и производители на плодове и зеленчуци - каква сигурност имат те, че правилата ще продължат да съществуват“, попита народният представител.

Подготвя се цялостна законодателна поземлена реформа, анонсира Пламен Абровски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички