Понеделник,

Илияна Йотова зове Петков да не прави втора външна политика

От: Рачо Рачев, сн. БНТ -
196
Илияна Йотова зове Петков да не прави втора външна политика
A
A
A

Членството на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз минава през отворения път с България, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Битоля, където присъства на откриването на нов клуб към Българския културен център "Иван Михайлов".

„България няма никакво намерение да внася още един конфликт, имайки предвид трудната ситуация в света. Но пътят за членство на РСМ в ЕС минава през отворения път между двете страни. Няма как отвън да изчистим спорните моменти”, каза тя.

По думите на вицепрезидентката ще започнат европейски процедури, като България трябва да намери достатъчно сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, за да има гаранции.

„Ако условията по договора не се спазват, процесът по присъединяване трябва да спре. Най-важното сега е да има сериозни действия от страна на Северна Македония и изпълнение на ангажименти”, каза Йотова и допълни, че от договора от 2017 година до днес се е пропиляло изключително много време. Договорът почти не действа, констатира тя.

"Когато получим доказателства за това, ще изготвим национална позиция, тя може да бъде преосмислена”, уточни вицепрезидентът.

Попитана и за изказванията на външния министър Теодора Генчовска Йотова коментира така: „Нямам информация за подробностите за изказването на министъра. Предполагам премиерът ще вземе мерки съветническия екип да не прави втора външна политика. Това би било тревожно и опасно, като никой няма да вземе на сериозно позициите на България.”


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички