Четвъртък,

Илияна Йотова: Ще следим под лупа продължава ли промяната

От: Редакция -
216
Илияна Йотова: Ще следим под лупа продължава ли промяната
A
A
A

В тази сложна коалиция виждам две много важни посоки.

"Едната е безспорно е на „Продължаваме промяната“. Да продължиш промяната никак не е леко и всеки ден ще ги гледаме под лупа дали наистина променят“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Второто е БСП. В тези времена имаме нужда от силна социална и лява партия. БСП говори за социални вектори, тя получи и социалното министерство. Струва ми се, а и президентът го подчерта, че имам нужда от социална координатна система с грижа за обикновения човек“, допълни Йотова.

Според нея основният проблем след преодоляването на коронакризата ще е преодоляването на социалните неравенства и бедността в обществото.

„Ще бъдем такива, каквито сме били и досега. Ще изпълняваме и конституционните си правомощия, ще бъдем коректив на всичко, което не е в интерес на хората, ще бъдем близко до българските граждани независимо къде са те. Не виждам защо трябва да се променяме, това не е било поза. Това беше съвсем естествено поведение. Оценката беше дадена на изборите“, коментира Йотова.

„Определено има приемственост между служебните кабинети и това правителство, но нека да се разберем – аз мисля, че нашата позиция и поведение наистина са правилни, след като има много хора, които казват, че това правителство е продукт на президента, това е неговата партия и други, които казват, че това правителство много бързо ще се еманципирало от него. Както виждате има едно желание непрекъснато да се търси конфликт между нашата институция и министър-председатела. Така че щом като са разнопосочни мненията по този въпрос, те са продиктувани от политическа и партийна конюнктура, понякога и от дребен личен стремеж, отколкото от действителността. Това показва, че нашата институция продължава да бъде независима и да следва линията, за която хората ни избират“, коментира Йотова.

Според нея президентът е постъпил правилно като е свикал КСНС заради отношенията ни със Северна Македония и е „направил най-важното“, така че „беше изкована една категорична позиция на българската държава, с която премиерът Кирил Петков отиде в Скопие“.  По думите ѝ „рядко някой отива да защитава националната ни позиция“ с такава подкрепа, която му дава спокойствие и „привилегировано положение“.

Що се отнася до напускането на пленарната зала от парламентарната група на бившите управляващи по време на речта на президента Радев тази сряда, Йотова заяви, че "ГЕРБ попаднаха в капана на едно изречение на президента Радев, в което той не ги споменава, но те се разпознаха".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички