Илияна Йотова: Ще следим под лупа продължава ли промяната

Основният проблем след коронакризата са социалните неравенства, смята вицепремиерът

Илияна Йотова: Ще следим под лупа продължава ли промяната | StandartNews.com

В тази сложна коалиция виждам две много важни посоки.

"Едната е безспорно е на „Продължаваме промяната“. Да продължиш промяната никак не е леко и всеки ден ще ги гледаме под лупа дали наистина променят“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Второто е БСП. В тези времена имаме нужда от силна социална и лява партия. БСП говори за социални вектори, тя получи и социалното министерство. Струва ми се, а и президентът го подчерта, че имам нужда от социална координатна система с грижа за обикновения човек“, допълни Йотова.

Според нея основният проблем след преодоляването на коронакризата ще е преодоляването на социалните неравенства и бедността в обществото.

„Ще бъдем такива, каквито сме били и досега. Ще изпълняваме и конституционните си правомощия, ще бъдем коректив на всичко, което не е в интерес на хората, ще бъдем близко до българските граждани независимо къде са те. Не виждам защо трябва да се променяме, това не е било поза. Това беше съвсем естествено поведение. Оценката беше дадена на изборите“, коментира Йотова.

„Определено има приемственост между служебните кабинети и това правителство, но нека да се разберем – аз мисля, че нашата позиция и поведение наистина са правилни, след като има много хора, които казват, че това правителство е продукт на президента, това е неговата партия и други, които казват, че това правителство много бързо ще се еманципирало от него. Както виждате има едно желание непрекъснато да се търси конфликт между нашата институция и министър-председатела. Така че щом като са разнопосочни мненията по този въпрос, те са продиктувани от политическа и партийна конюнктура, понякога и от дребен личен стремеж, отколкото от действителността. Това показва, че нашата институция продължава да бъде независима и да следва линията, за която хората ни избират“, коментира Йотова.

Според нея президентът е постъпил правилно като е свикал КСНС заради отношенията ни със Северна Македония и е „направил най-важното“, така че „беше изкована една категорична позиция на българската държава, с която премиерът Кирил Петков отиде в Скопие“.  По думите ѝ „рядко някой отива да защитава националната ни позиция“ с такава подкрепа, която му дава спокойствие и „привилегировано положение“.

Що се отнася до напускането на пленарната зала от парламентарната група на бившите управляващи по време на речта на президента Радев тази сряда, Йотова заяви, че "ГЕРБ попаднаха в капана на едно изречение на президента Радев, в което той не ги споменава, но те се разпознаха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай