Четвъртък,

Икономист от ДБ опроверга Нинова за спекулата с олиото

От: Рачо Рачев, сн. Нова ТВ -
2363
Икономист от ДБ опроверга Нинова за спекулата с олиото
A
A
A

Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова обяви вчера, че у нас се вихри спекула при продажбата на олио. Според нея не е нормално цените на мазната течност в магазините да надхвърлят 6-7 лв. при положение, че производствената цена е само 2 лева. Не така обаче смятат от "Демократична България", чиито икономист обясни, че не само производствената стойност, но и настроенията на пазара влияят на цените.

„Олиото има специфични причини да поскъпва в момента. Една част от високата цена се дължи на тези причини. Другата – понеже извинението е добро – търговци се опитват да видят докъде могат да „добутат” нещата”, обясни депутатът Георги Ганев от "Демократична България".

По думите му една от причините за поскъпването е фактът, че Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед в света. „Поради очакването, че реколтата тази година няма да е особено добра и в двете страни, цената на суровината е висока на световните пазари. Именно това вдигане на цените, дори България да не внася от там, няма как да ни подмине”, подчерта той.

„За съжаление недостигът на торовете може да доведе до по-висока цена и на храните. От химическа гледна точка веществата, които влизат в торовете, се използват и за снарядите”, съобщи Ганев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички