Игрите с газа. Истинските цени, които плащаме

Какво успя да направи кабинетът

Игрите с газа. Истинските цени, които плащаме | StandartNews.com

КЕВР гръмко обяви вчера, че цената на газа за юни ще е с 13 на сто по-евтина от тази за май. И направи генералния извод, че втечненият газ, осигурен от кабинета, е по-евтин от руския, който сме плащали досега.

Проверка на БГНЕС обаче показа, че цената на втечнения природен газ от САЩ за юни до българската граница е 87,482 долара/мегаватчас или 82,69 евро за мегаватчас.

В същото време цената на газа по формулата от договора на „Булгаргаз“ с „Газпром Експорт“ за месец юни 2022 г. е 74,16 евро/мегаватчас.

Това означава, че втечненият природен газ пристига в страната с 8,53 евро/мегаватчас по-скъпо или с 11,50% по-скъпо от газа от „Газпром“ за месец юни.

На 15 май сутринта говорителят на кабинета Лена Бориславова заяви, че: „цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. А вечерта премиерът Кирил Петков обясни, че цената на газа от САЩ ще бъде еквивалентна на тази на руския монополист. „За мен беше важно цената да бъде равна или по-добра от тази на „Газпром“, каза тогава Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай