Понеделник,

Идат яки протести! Петков укротява превозвачи и работодатели

От: Рачо Рачев, сн. БНТ -
2054
Идат яки протести! Петков укротява превозвачи и работодатели
A
A
A

Срещи с представители на транспортния бранш, които са обявили, че подготвят национална стачка на 10 май, ще проведе днес премиерът Кирил Петков. В графика му за деня са и разговори с работодателските организации.

С превозвачите Петков заедно с вицепремиера Гроздан Караджов и транспортния министър Николай Събев ще обсъжда цените на горивата и антикризисните мерки на правителството. Разширяването на обхвата на толсистемата също е в дневния ред на срещата, след като  през миналата седмица  браншовите организации протестираха и се обявиха против намерението за заплащат толтакси и за второстепенните пътища, каквото намерение бе обявено.

Следващите действия ще зависят от реакцията на държавата, каза за БНР Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи: "Продължаваме да поддържаме исканията, които са свързани с намаляване на акциза, съответно премахване на биодобавката за горивата, осигуряване на средства за субсидиране на автобусните линии, съответно проблемите, които са свързани с толсистемата. Оставаме в стачна готовност."

При разговора с работодателите премиерът Петков ще обсъжда  цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор мерки. В срещата ще се включат вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова.

След спирането на руския газ за България, лидерите на бизнес организациите поискаха възобновяване на преговорите с "Газпром", замразяване цените на газа и схема за компенсация заради тока.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев каза преди седмица: "Няма как при растящи цени на ел. енергията, при растящи цени на газта и помпайки такива свръхпечалби в няколко дружества в страната, ние да очакваме, че те има запазване на работни места, че няма да има двуцифрена инфлация. Протестите са крайна мярка, надявам се, че няма да стигнем до тях."

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори предупредиха премиера Петков за протести срещу очакваното ново поскъпване на природния газ.

"Българската индустрия не може да понесе цени по-високи от априлските", заяви тази седмица изпълнителният директор Ивайло Найденов: "Предприятията са вече декапитализирани от ситуацията с цените на електроенергията въпреки компенсациите и настояваме правителството да предприеме мерки или за запазване, още по-добре за намаляване на цената, иначе нямаме голям избор освен да преминем към протестни действия така, както бяха заявили работодателските организации."


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички