Неделя,

Гюров обясни какво се случи за три дни и защо го притеснява българския банков сектор

От: Стандарт -
713
Гюров обясни какво се случи за три дни и защо го притеснява българския банков сектор
A
A
A

В Продължаваме промяната /ПП/ от самото начало на влизане в управлението дадохме заявка, че тук сме с каузи и точно за това издигнахме кандидатурата за управител на БНБ, защото това е отговорна позиция. Това заяви Андрей Гюров, който бе предложен за шеф на БНБ, но оттегли кандидатурата си.

В момента виждаме, че се получи една доста сериозна битка, която доведе до разцепление в коалицията. Нашето желание бе от самото начало да има единна кандидатура, но за съжаление не бяхме подкрепени в зала и се получиха две кандидатури. Ние сме за това, че личностите не са важни и затова се достигна до оттегляне на кандидатурата ми“, заяви Гюров в ефира на bTV.

“Видяхме, че Каримански не успя да събере подкрепата на другите партии в коалицията. Оставяме отговорността на нашите партньори да решат дали този важен пост да бъде определен от гласовете на опозицията“, посочи той.

Гюров коментира и защо само за 3 дни си е сменил мнението по повод кандидатурата си. „Нищо не се е случило в тези 3 дни. До последния момент търсихме една обединяваща кандидатура. Не спряхме да говорим с нашите партньори за изход от ситуацията. Говорих вчера и с премиера, който от самото начало ми даде свобода да говоря както сметна за добре по отношение на кандидатурата“, каза още Гюров.

„Ние не държим на постове, поставяме държавния и обществения интерес над поста и затова оттеглих кандидатурата“, поясни той.

„Ние имаме своите съображения защо Каримански не трябва да бъде шеф на БНБ, работим добре в комисия с него, нямаме съображения относно професионализма му. Опасенията са, че той идва от българския банков сектор. Обикновено не се гледа с добри очи на това, когато се гледа за избор на БНБ. Една независима кандидатура, щеше да бъде по-добре“, коментира още Гюров.

Той разкритикува и програмата на Каримански, че в основните му приоритети не са за приемането на България в еврозоната.

Гюров коментира и собствената си автобиография. По думите му единственото, което опозицията е успяла да изрови за него, е, че дисертацията му не била правилно заверена. Той призна и, че е работил Wolfsburg AG.По повод думите на Тошко Йорданов, че ПП извършва политически рекет, Гюров заяви, че в цялата си кампания Продължаваме промяната са показали, че не влизат в съглашения.

От самото начало сме дали ясни заявки и всичко е прозрачно, хората сами могат да преценят кой влиза в договорки."Ние не подлагаме на тест коалиционните партньори, разчитаме на тяхното държавническо мислене. Ако те продължат със своя кандидат, особено след като останалите 3 коалиционни партньори не го поддържат, това би бил един лош знак. Ако техният кандидат бъде приет с гласовете на опозицията, това би означавало една нова коалиция", коментира Гюров поведението на ИТН.

Той коментира и видеото на министъра на културата Атанас Атанасов, което разтресе социалните мрежи.

"Като човек, който познава министъра на културата доста добре, знам неговия начин на комуникация и как той отговаря на съответните разговори и въпроси, който се повдигат към него.

Не можах да разбера негативните реакции. Това е начин на комуникация на един млад човек, който се обръща към своите приятели. Той вчера разясни какво е имал предвид“, каза Гюров. По думите му към момента Атанасов не трябва да подава оставка.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички