Гяуров: Готвят призовки за запасняци? Страшна глупост!

Какво правим по отношение на мерките, които НАТО трябва да въведе на наша територия?

Гяуров: Готвят призовки за запасняци? Страшна глупост! | StandartNews.com

Преди дни от министерството на отбраната обявиха, че Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, въпреки че не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират.

Уточнението бе, че само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Но притеснението остана, че запасняци и резервисти може би ще бъдат привиквани заради напрегнатото положение около войната в Украйна.

"Това с призовките бе страшна глупост. Прави се всяка година, но не и сега, в този момент. Прегледът на скривалищата - също. Ако някой не го прави нарочно, го прави от глупост", заяви пред Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„Не знам дали управляващите са наясно какво да направят. Но отново виждам клатушкане и разнобой. Какво правим по отношение на мерките, които НАТО трябва да въведе на наша територия? Те предвиждат конкретен план за България, дислоциране на сили на наша територия”, коментира той.

Според Гяуров чисто технически вероятно Путин ще спечели войната, защото руската армия е в пъти по-силна от украинската, но това ще бъде пирова победа. Жертвите ще бъдат колосални. Според него е възможно да се стигне до продължителна градска война, където руската армия ще търпи огромни поражения.

„Независимо от операциите в цяла Украйна, все повече започвам да си мисля, че трябва да разсъждаваме около отцепването на Източна Украйна, защото там са концентрирани бойните действия. Най-вероятно Путин ще настоява за някакъв федеративен вариант - да я разцепи на западна и източна”, коментира Димо Гяуров.

„Надявам се Путин да намери края си в Украйна. Евентуална победа ще бъде свързана с невероятни разрушения. Това няма как да не се отрази и на руското общество. Жертвите няма как да бъдат преглътнати. И близкото му обкръжение ще си даде сметка, че Путин води Русия към катастрофа”, каза бившият шеф на разузнаването.

„Никой не очакваше такава единна реакция от цял свят. Това, което се случи в ООН, е безпрецедентно – единно осъждане ", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай