Гроздан Караджов: Има криза на управляващата коалиция

ИТН са биткаджии. Ново решение за пътищата, каза вицепремиерът

Гроздан Караджов: Има криза на управляващата коалиция | StandartNews.com

"Гражданите, които пътуват по българските пътища, губят от това че има неразбирателство в коалицията. Има криза на управляващата коалиция, тя не е в състояние да взима решения." Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов в "Панорама".

По думите му проблемът не е в парите за пътищата, а в това да се позволи на Агенция "Пътна инфраструктура" да си върши работата.

 "По стечение на исторически обстоятелства АПИ е в един капан, това е една правна несигурност. Не е ясно дали ако не разпишат нови възлагания, ръководителите ѝ няма да влязат в затвора. Или по-скоро има много голяма вероятност това да стане така", коментира Караджов.

По молба на министъра депутатите от ИТН са внесли в НС ново проекторешение, в което са изчистени пари, плащания и всякакви усложняващи обстоятелства.

"Искаме просто Народното събрание да даде възможност на АПИ да си върши работата, иначе хората питат къде е държавата, защо не кърпи дупките, защо не си асфлатира пътищата", подчерта Караджов.

Неизплатените пари на пътните строители са по договори, които са сключени за 711 млн. лв., а възлаганията по тях надхвърлят 3.3 милиарда лв., уточни Караджов. Добави, че договорите са абсолютно законни, тъй като за тях е проведена открита състезателна процедура по ЗОП, а след което са обжалвани и пред съда.

Караджов коментира, че е наследник на "юридически капан": "Не съм говорил срещу тези договори като незаконни. Проблемът идва от доклада на работната група, която през 2021 г. е назначил служебният премиер Янев. В този доклад се прави предположението, че има недействителност в тези договори заради надхвърления обем. Ето защо моята вина е дотолкова, доколкото съм наследник на един юридически капан. Аз трябва да го отворя, да извадя здравото и да продължим да ремонтираме, без той да хлопне и да затисне някой от екипа ми в лошата ситуация да бъде обвиняем.”.

Според Гроздан Караджов ако другата седмица Народното събрание не стигне до решение за парите за пътищата, хората ще излязат на улиците.

Министърът коментира и отказа на ИТН да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански за БНБ.

"Не участвам във взимането на политическите решения. Това, което виждам отстрани е, че ИТН са биткаджии и когато вземат едно решение, вървят докрай. Може би това не винаги върши работа, може би понякога по-тихи преговори са по-ефективни. Честно да ви кажа, аз от студент съм бунтар и повече ми харесва този стил - в който пазиш хората си и отстояваш идеята си."

Караджов не смята, че пътищата са темата, която ще "бутне" коалицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай