Събота,

Гроздан Караджов: Има криза на управляващата коалиция

От: СТАНДАРТ -
337
Гроздан Караджов: Има криза на управляващата коалиция
A
A
A

"Гражданите, които пътуват по българските пътища, губят от това че има неразбирателство в коалицията. Има криза на управляващата коалиция, тя не е в състояние да взима решения." Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов в "Панорама".

По думите му проблемът не е в парите за пътищата, а в това да се позволи на Агенция "Пътна инфраструктура" да си върши работата.

 "По стечение на исторически обстоятелства АПИ е в един капан, това е една правна несигурност. Не е ясно дали ако не разпишат нови възлагания, ръководителите ѝ няма да влязат в затвора. Или по-скоро има много голяма вероятност това да стане така", коментира Караджов.

По молба на министъра депутатите от ИТН са внесли в НС ново проекторешение, в което са изчистени пари, плащания и всякакви усложняващи обстоятелства.

"Искаме просто Народното събрание да даде възможност на АПИ да си върши работата, иначе хората питат къде е държавата, защо не кърпи дупките, защо не си асфлатира пътищата", подчерта Караджов.

Неизплатените пари на пътните строители са по договори, които са сключени за 711 млн. лв., а възлаганията по тях надхвърлят 3.3 милиарда лв., уточни Караджов. Добави, че договорите са абсолютно законни, тъй като за тях е проведена открита състезателна процедура по ЗОП, а след което са обжалвани и пред съда.

Караджов коментира, че е наследник на "юридически капан": "Не съм говорил срещу тези договори като незаконни. Проблемът идва от доклада на работната група, която през 2021 г. е назначил служебният премиер Янев. В този доклад се прави предположението, че има недействителност в тези договори заради надхвърления обем. Ето защо моята вина е дотолкова, доколкото съм наследник на един юридически капан. Аз трябва да го отворя, да извадя здравото и да продължим да ремонтираме, без той да хлопне и да затисне някой от екипа ми в лошата ситуация да бъде обвиняем.”.

Според Гроздан Караджов ако другата седмица Народното събрание не стигне до решение за парите за пътищата, хората ще излязат на улиците.

Министърът коментира и отказа на ИТН да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански за БНБ.

"Не участвам във взимането на политическите решения. Това, което виждам отстрани е, че ИТН са биткаджии и когато вземат едно решение, вървят докрай. Може би това не винаги върши работа, може би понякога по-тихи преговори са по-ефективни. Честно да ви кажа, аз от студент съм бунтар и повече ми харесва този стил - в който пазиш хората си и отстояваш идеята си."

Караджов не смята, че пътищата са темата, която ще "бутне" коалицията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички