Граждани превзеха общинарите във Варна (ОБЗОР)

Граждани превзеха общинарите във Варна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пет различни групи протестиращи блокираха началото на заседанието на Общинския съвет във Варна и превзеха заседателната зала. Общинарите се бяха събрали за последно преди края на мандата на кмета Иван Портних, който ще участва на предстоящите през октомври избори за местната власт. Над 500 протестиращи варненци, сред които и много ултраси на местния футболен отбор "Спартак", обсадиха сградата още от 8.30 ч сутринта. Те дойдоха на три лъча с лозунги и викове в подкрепа на няколко каузи, важни за града спред тях. Ситуацията напомни на мнозина за февруарските протести от 2013 г., а част от участниците бяха познати лица тъкмо от този период. На място дойдоха и много сили на полицията, но униформените не успяха да спрат протестърите, които нахлуха в зала "Пленарна".

Началото на 42-рото заседание се забави заради бурните им изказвания и закани, а за малко не се стигна и до бой. Феновете на "Спартак" блъскаха и обиждаха общинския съветник д-р Янко Станев, виновен според тях, че клубът им е останал без спортна база. Последва атака от жителите на квартал "Възраждане", които са срещу плановете за строеж на блок за настаняване на бездомни роми. В обсадата на местния парламент се включиха и жителите на квартал "Чайка", които протестират вече два месеца срещу приемането на новия подробен устройствен план, предвиждащ застрояване за сметка на зелените площи. Жители на квартал "Изгрев" пък настояха за изграждане на канализация. Последни скочиха собствениците на заведения в центъра, които се обявиха срещу планирания ремонт на Ларгото - от "Севастопол" до входа на Морската градина.

Подкрепихме жителите

Борислав Гуцанов, лидер на БСП Варна

БСП-Варна застана зад жителите на кв. "Чайка" от първия възможен момент, когато те потърсиха помощта ни. Повече от месец общинският съвет и кметската администрация твърдяха, че решението за плана на "Чайка" не може да бъде отменено. От самото начало знаех, че може да се отмени, трябва само политическа воля. Важното е, че поне на този етап "Чайка" е спасен от 18-те предвидени строежа в квартала. Поздравявам всички хора, които се включиха в тези протести. Казвал съм и друг път пред вас, че помогнахме логистично за жалбите срещу решението на хората от квартала за протестите, които бяха организира в квартала. И мисля, че това е ролята на всяка една уважаваща себе си политическа партия - да застава зад интересите на хората. Не трябва да се делим на партии, когато става въпрос за развитие на града ни. Трябва да бъдем обединени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай