Готови сме да приемем еврото за национална валута

Готови сме да приемем еврото за национална валута | StandartNews.com

България е готова да се присъедини сега към еврозоната. В това е убеден премиерът Бойко Борисов, след като в някои европейски медии се появи информация, че след Brexit  Юнкер ще забърза въвеждането на еврото в страните членки.

"Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш", напомни пред журналисти в парламента Борисов. И изтъкна, че в предприсъединителните договори на ЕС България е поела ангажимент да въведе еврото. "В предишното правителство с Дянков искахме да влезем в чакалнята на еврозоната", спомни си министър-председателят.

Според него сега страната ни е готова да приеме еврото за национална валута. "При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме, при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лв., при ниския дълг ние имаме възможност към всички критерии да се включим към момента", обясни Борисов.

Но уточни - "но ще го направим колкото можем по-късно". Премиерът отбеляза, че макар и да не се усеща сега, валутният борд у нас поддържа фиксиран курс на еврото към лева. "За 1 евро получаваш 2 лева", напомни Борисов и увери, че това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса.

"Въвеждането на еврото не е нищо трагично. Колкто по-единна иска да бъде Европа, толкова е нормално в един момент да имаме единна европейска валута", коментира премиерът. Той призна обаче, че тази тема не е поставяна пред него по време на срещите си с европейските лидери през настоящата седмица. "Тази тема не ми е била поставяна. Най-вероятно ще се разисква от финансовите министри, от централните банкери, има дълга процедура докато дойде до мен", уточни Борисов.

Премиерът коментира лаконично и информацията, че един от издирваните за атентата на турското летище е бил задържан у нас преди няколко години. "Всички служби са си свършили работата по случая с чеченеца.  Не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят и от конвенции, и от международни спогодби, така че ако искат да отговорят, обществото ще е доволно", посочи премиерът. И добави, че за него в най-важно това, че тогава службите ни са си свършили работата, като са го хванали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай