Горещите данни за предстоящите избори

Какво показват цифрите

Горещите данни за предстоящите избори | StandartNews.com

На местните избори през октомври 56.3% от българското общество сямата да гласува. Тези които не биха го направили са 27.6%. Данните представи директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Ако местните избори се провеждаха тази седмица и се явяваха следните партии и коалиции, за коя листа за общински съветници щяхте да гласувате - 34.1% от запитаните биха гласували за ПП/ДБ и "Спаси София", 26.8% за "Възраждане", за БСП - 7.8%, за ИТН - 2.2%, за Български възход - 2.2%, за Левицата - 2%. ПП/ДБ и "Спаси София" биха имали най-много общински съветници с кандидата си за кмет на София Васил Терзиев, но надали биха имали абсолютно мнозинство в Столичния общински съвет. На балотаж на местните избори биха отишли най-вероятно Васил Терзиев и Георги Георгиев (или друг кандидат за кмет на ГЕРБ), с преднина за Терзиев от порядъка на 10-11%. Това обаче не значи сигурна победа за Терзиев, посочи Павлов.

Ако обаче се явяваха следните кандидати за местните избори, за кого щяхте да гласувате - отново Васил Терзиев води класацията с подкрепата на 33.4%, Георги Георгиев от ГЕРБ/СДС с 22.7%, Деян Николов от "Възраждане" се нарежда на трето място с 12% подкрепа, Ваня Григорова, като кандидат на БСП и други леви партии с 10.6%, Никола Вапцаров на "Изправи се. БГ" с 0.8% и Вили Лилков, издигнат от инициативен комитет, с 4.8%.

Хората са скептични към партията на бившия главен прокурор Иван Гешев и евентуално ако той се кандидатира за кмет на София. 65.4% от запитаните не биха го подкрепили, докато само 1.8% от анкетираните биха си дали вота за бивши обвинител номер едно.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг обхваща и доверието на обществото към следните политици. Външният министър Мария Габриел се радва на високо доверие от 42.1%, като недоверието към нея е 29.3%, премиерът Николай Денков е с 39.3% доверие, а кметът на София Йорданка Фандъкова е с доверие от 36.9%. Президентът Румен Радев е с падащ рейтинг на доверие - под 40% одобрение, но води пред останалите политици като лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който е с доверие 27.1%, съпредседателят на ПП/ДБ и бивш премиер Кирил Петков е с 24.9% доверие, финансовият министър Асен Василев е с 24.7% доверие, а Христо Иванов е с 22.4% степен на доверие.

С много ниска степен на доверие е лидерът на БСП Корнелия Нинова - 10.5%, докато недоверието към нея е 73.%.

54.8% от запитаните одобряват постигнатото споразумение между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ за съставяне на правителство, докато 33.4% по-скоро не одобряват кабинета Денков/Габриел. Други 34.3% смятат, че правителството се справя успешно, като 24% са на обратното мнение.

Доверието на гражданите към следните институции е следното: правителството е с доверие от 37.3%, докато недоверието е 38.7%. Президентството е с доверие от 33.2%, докато недоверието към президентската институция са 50.4%. Парламентът е с най-ниско доверие от предходните две институции - 17.2%, докато недоверието към Народното събрание е внушително - 77.3%.

67% от запитаните оценяват високите цени и инфлацията като най-сериозен проблем, борбата с корупцията е проблем за 16.8% от анкетираните, присъединяването към Шенген и Еврозоната се оценява като проблем пред страната от 8.2% от запитаните, а съдебната реформа и промяната на Конституцията събира най-малко опасение като проблем за обществото - 8.2%.

Ако предсрочните парламентарни избори се провеждаха днес, 33.1% биха гласували за ПП/ДБ, за ГЕРБ/СДС биха гласували 26.9%, за "Възраждане" - 12.4%, за БСП - 7.5%, за ИТН - 2.2%, за Левицата - 2% и за "Български възход" - 2.4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай