Сряда,

Горещи данни! Как оцениха българите първите 100 дни на Петков

От: Агенция Стандарт -
1636
Горещи данни! Как оцениха българите първите 100 дни на Петков
A
A
A

За 100 дни управление правителството на Кирил Петков получава оценка "Добър" 3.57. Това показва изследване на "Алфа рисърч", проведено сред 350 пълнолетни българи на 21 март. Изследването е направено за предаването "Референдум" на БНТ. Сред най-неуспешните сфери на работа на правителството българите определят съдебната реформа, енергетиката и инфлацията.

Арестът на Борисов, Горанов и Арнаудова се определя като провал на МВР според близо 61% от анкетираните, показва изследването на "Алфа рисърч". За успех на правителството в борбата срещу корупцията го смятат близо 35% от българите. 4,7 на сто са без мнение.

"Моделът Бойко Рашков не може да разгради модела Борисов, а ако използваме един по-институционален език, това, което каза колегата, че се очакваха доказателства, беше много ясно - в една правова държава законност и справедливост се постигат единствено и само със законови средства", отбеляза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Колкото до политическите последствия от ареста на Борисов и другите членове на ГЕРБ, най-голямата част от анкетираните или близо 52% смятат, че това ще сплоти ГЕРБ. Следват мненията, че ще се засили войната между институциите и ще се дискредитира прокуратурата.

"Дори противниците електорално на ГЕРБ виждат такава възможност за сплотяване на ГЕРБ. Важен аспект, който трябва да кажем, защото не става дума само самите симпатизанти на ГЕРБ да оценяват така поведението си", изтъкна Димитрова.

Оценката на правителството за стоте дни е "Добър" 3,57, показва изследването. Първият параметър за тази оценка, смята Боряна Димитрова е, че на правителството се е паднала трудна задача. Вторият - има неудовлетворителни резултати в много направления.

"И трето обаче, защото е все пак "Добър" 3,57 - има едно очакване, има все още резерв да има бъдещи постижения това правителство. Много зависи обаче, тъй като тази вечер непрекъснато повтаряме тази фраза и тя е важна - зависи какво следва оттук нататък - дали ще продължи по-успешен начин", каза Димитрова. 

Сферите, в които правителството е работило най-добре през стоте дни, са отбрана и сигурност, здравеопазване, съгласуване на Плана за възстановяване, показват данните, пише "Блиц". Обратно - най-зле, се е справило със съдебната реформа, енергетиката и инфлацията и доходите.

Според по-голямата част от анкетираните, близо 53%, конфронтацията между управляващи и опозиция няма да доведе до предсрочни избори тази година. Почти 45% обаче смятат, че избори ще има, а 2,6 на сто от анкетираните не могат да преценят.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички