Голям страх - Карбовски в СЕМ

Журналистът бе номиниран за регулатора от Има такъв народ

Голям страх - Карбовски в СЕМ | StandartNews.com

Двама емблематични журналисти са номинирани за членове на СЕМ от парламентарната квота.

Първият е Мартин Карбовски. Той е кандидатурата на "Има такъв народ" за член на Съвета за електронни медии. "Гласът" на Дарик радио Пролет Велкова е кандидатурата на "Демократична България". Двете кандидатури бяха депозирани днес в деловодството на парламента.

Кандидатурата на Мартин Карбовски е внесена от председателя на групата Тошко Йорданов.

Карбовски е първата номинация до момента, след като депутатите откриха процедурата по номиниране за попълване на две от местата в СЕМ от парламентарната квота.

52-годишният Карбовски е радио- и телевизионен водещ, публицист и поет, известен с пиперливия си език, острите си коментари, нетърпимостта си към цензурата в медиите и щекотливите теми, които поставя в предаванията си.

Номинацията му веднага разбуни мрежата. Либералните пиари веднага скочиха, че разпространявал "антилиберална и антиЛГБТ пропаганда".

"Ето това е смислена номинация. Карбовски има много фенове. Има и отрицатели. Обаче нещата, които прави, не те оставят безразличен. Предизвикват те. Карат те да мислиш. Запомняш го. Ако просто повтаряш актуалните опорки на властта, ако си пудел на управляващите, няма никакъв смисъл да работиш в медиа. Надявам се, че и в парламента ще има смислени хора, които да подкрепят тази номинация на ИТН.", контрира обаче емблематичният водещ на БНР Петър Волгин.

Пролет Велкова е радиожурналист, дългогодишен водещ на "Дарик кафе" и "Кой говори". Преди това е работила в БНР, била е член на УС на "Отворено общество" и председател на УС на "Център за развитие на медиите".

Член е на Комисията по етика в електронните медии. Обявена е за една от 100-те най-влиятелни жени на България по класацията на "Капитал".

Процедурните правила за избор на двама нови членове на СЕМ от квотата на НС бяха приети на 7 април, а до 14 април е срокът за номинациите на партиите преди да се проведе изслушването на кандидатите в медийната комисия на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай