Неделя,

Гняв! Майки на деца с увреждания атакуват парламента

От: СТАНДАРТ -
159
Гняв! Майки на деца с увреждания атакуват парламента
A
A
A

Майки от движението “Системата ни убива” направиха опит да влязат в сградата на Народното събрание. Те настояват за промяна на Закона за личната помощ, каквато им е била обещана по време на коалиционните преговори. Освен това майките са гневни, защото средствата, които държавата им отпуска за децата им с увреждания, са крайно недостатъчни за нормален живот.

Протестиращите искат да бъдат пуснати сред депутатите, за да проследят как ще протекат дебатът и гласуването на държавния бюджет и гласуването на бюджета, който ще бъде отделен за социално подпомагане. В създалото се напрежение на едно от децата с увреждания му прилоша, което наложи да влезе във входа на парламента.

Народни представители от “Продължаваме промяната” излязоха пред входа на НС, за да разговарят с представителите на движението. Но бяха посрещнати с обидни реплики и обвинения, че не са си спазили обещанието. Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев посочи, че то ще бъде изпълнено, след като се гласува бюджета за 2022 г. При протестиращите граждани излязоха и членове на БСП.

Преди няколко дни от "Системата ни убива" с писмо до министър-председателя Кирил Петков настояха отново за приемане на Закон за личната помощ, като премиерът ги покани на среща на 24 февруари, четвъртък. Те настояват за смяната на зам.-министъра на социалната политика Лазар Лазаров, когото обвиняват, че е един от създателите на "пошлата социална политика за деца и хора с увреждания, която разхищава средства и в същото време убива”.

След като се срещнаха с насъбралите се пред сградата на парламента хора от ПП заявиха, че има много натрупани проблеми в социалната система и тя е била буквално ограбвана през последните 10 години. Затова са необходими спешни реформи не само в Закона за личната помощ, но и на социалните услуги.

С протестиращите се срещна и депутатът от ИТН Станислав Балабанов. След като разговаря с майките на деца с увреждания, той посочи, че  Законът за личната помощ ще бъде факт съвсем скоро.

„Като председател на Комисията за прякото участие на гражданите още в едно от първите ми заседания, бях поканил майките на децата с увреждания на среща с мен, за да чуем какви са им проблемите. Един от най-големите им проблеми беше законът за личната помощ, който трябваше да бъде входиран в Народното събрание. Тази тяхна битка те я водят от няколко години. ГЕРБ с тяхното компрометирано управление стопираха Закона за личната помощ толкова дълго време. Още на следващия ден след, като чух какво искат майките - аз и група народни представители от нашата партия ИТН входирахме този закон в деловодството на Народното събрание. Ние като обещание изпълнихме това, което искаха майките на децата с увреждания. Този закон е в ресора на социалната комисия. Тя е с председател от „Продължаваме Промяната”. Много се надявам абсолютно скоро в най-бързо време този закон да се разгледа и да се приеме. Ние като формация с 25 човека свършихме по най-бързия начин всичко. Както знаете ние от ИТН отдавна подкрепяме „Системата ни убива" и майките на деца с увреждания. Този бюджет, който гледаме на второ четене, е приет на комисия от всички политически формации. Законът за личната помощ е част от коалиционното споразумение. Той ще бъде съвсем скоро факт”, заяви Балабанов, цитиран от "Монитор".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички