Гешев в парламента: Имаме общи приоритети с Кирил Петков

Прокуратурата ще прецени дали да се самосезира след изказването на Ицо Хазарта от триббуната

Гешев в парламента: Имаме общи приоритети с Кирил Петков | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев заяви на излизане от парламента, че има еднакви приоритети с новия премиер Кирил Петков за борба с корупцията.

"Честитя на новия министър председател на България, защото България има нужда от стабилност. Това, което видях е, че има почти пълно покриване между неговите тези и тези на прокуратурата - нулева толерантност срещу корупцията", каза Гешев. 

"Ще ви напомня две неща - за първи път има внесен обвинителен акт срещу действащ министър след 89-та година, срещу действащ зам. министър от правителството на Бойко Борисов. Никога не се е случвало след 1989 г. Може да е малко, но е несъпоставимо с който и да е предишен период. Също така срещу Държавната агенция за българите в чужбина. Тук имаме пълно съвпадение с новия министър-председател. Вероятно е зле информиран и някой го е подвел за това, че делото КТБ е приключило неблагоприятно. Искам да кажа, че прокуратурата си е свършила работата и делото е внесено в съд от 4 години. Досъдебната фаза продължи 3 години.В съдебна фаза са разпитани трима свидетели. Нашата работа е да внасяме обвинителни актове, а работата на съда е да приключва делата. Ние сме си свършили работата", изтъкна Гешев.

Според главния прокурор Петков е подведен и не добре информиран и по отношение на санкциите "Магнитски". На всички е известно, че спрямо 4 лица са повдигнати обвинения, спрямо три са внесени в съд от тези шест. Отделно информирахме обществеността, че спрямо други лица са образувани досъдебни производства.Българската прокуратура си върши работата. Ние сме партньори със САЩ, с ЕС, част сме от европейското семейство. Санкциите "Магнитски" са административен и политически инструмент, не наказателно право. Въпреки това прокуратурата е длъжна, проверява и си върши работата заедно с нашите американски партньори, разясни Гешев.   

Попитан дали ще повдигне обвинение срещу Кирил Петков, който е нарушил закони и конституции, той отговори: "За пореден път поредната легенда, че главният прокурор повдига обвинения. Главният прокурор не повдига обвинения, не прекратява дела, не води дела. Главният прокурор е висш административен ръководител, който ръководи административните ръководители на прокуратурите. Решенията по конкретни казуси се вземат от наблюдаващите прокурори", каза още Гешев.  "Сигурен съм, че колегите ще спазят закона и ще се произнесат в срок", добави той.

"Чух изказването на г-н Христо Петров. Преценка на съответния наблюдаващ прокурор от компетентна прокуратура е дали да се самосезира и да изясни дали има престъпление.  

"Разговорът между мен и президента е личен разговор. Това, което мога да кажа е, че го поздравих за изборния успех и му пожелах успешен мандат, добави главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай