Германия лобира мощно за Скопие в ЕС, какво поиска от нас

Немската министърка по европейските въпроси Анна Люрман призова да решим отношенията си двустранно

Германия лобира мощно за Скопие в ЕС, какво поиска от нас | StandartNews.com

Преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС трябва да започнат, Германия ще продължи активно да се застъпва за това.

Това заяви германската министърка за Европа Анна Люрман на днешна обща пресконференция с министъра по европейските въпроси на Македония Боян Маричич, съобщи агенция МИА, която специално предостави и новината на БТА.

Люрман подчерта, че двустранните въпроси трябва да бъдат решени двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС. Тя добави, че страната и България активно работят за решение на блокадата.

Северна Македония последователно продължава да върви по пътя на реформите и върховенството на закона, което също е сигнал в посока ЕС. Бих искала да ви окуража да останете на този път, изтъкна министърът, добавяйки, че без борба против корупцията нито една страна не може да се развива.

Министър Маричич преди това подчерта, че Северна Македония е решена да разговаря за отворените въпроси с България отворено, искрено и принципно. От голямо значение за целокупния преговорен процес ще бъде и ЕС да даде своя принос, с който ще покаже, че все още е жив дневният ред за разширяване, подчерта Маричич.

Той подчерта, че днешното посещение на Люрман в първия ден на новосформираното правителство е от изключително значение, но представлява и потвърждение на германската подкрепа за македонската европерспектива и за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай