Петък,

Германия лобира мощно за Скопие в ЕС, какво поиска от нас

От: Редакция -
2968
Германия лобира мощно за Скопие в ЕС, какво поиска от нас
A
A
A

Преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС трябва да започнат, Германия ще продължи активно да се застъпва за това.

Това заяви германската министърка за Европа Анна Люрман на днешна обща пресконференция с министъра по европейските въпроси на Македония Боян Маричич, съобщи агенция МИА, която специално предостави и новината на БТА.

Люрман подчерта, че двустранните въпроси трябва да бъдат решени двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС. Тя добави, че страната и България активно работят за решение на блокадата.

Северна Македония последователно продължава да върви по пътя на реформите и върховенството на закона, което също е сигнал в посока ЕС. Бих искала да ви окуража да останете на този път, изтъкна министърът, добавяйки, че без борба против корупцията нито една страна не може да се развива.

Министър Маричич преди това подчерта, че Северна Македония е решена да разговаря за отворените въпроси с България отворено, искрено и принципно. От голямо значение за целокупния преговорен процес ще бъде и ЕС да даде своя принос, с който ще покаже, че все още е жив дневният ред за разширяване, подчерта Маричич.

Той подчерта, че днешното посещение на Люрман в първия ден на новосформираното правителство е от изключително значение, но представлява и потвърждение на германската подкрепа за македонската европерспектива и за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички