ГЕРБ иска изграждане на мемориал за жертвите на комунизма

Мемориалния комплекс да бъде изграден в София в пространството около НДК

ГЕРБ иска изграждане на мемориал за жертвите на комунизма | StandartNews.com

София. ГЕРБ иска да се изгради Мемориален комплекс, посветен на терористичната дейност на БКП и жертвите на комунизма в България. За тази цел партията ще се свърже с кмета на София, главния архитект на града и своите представители в Столичния общински съвет, предаде пресцентъра на партията.

Идеята е на „Съюза на репресираните от комунистическия режим в Р. България" и беше представена пред заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и народните представители Димитър Главчев и Данаил Кирилов.

Представителите на репресираните предлагат мемориалния комплекс да бъде изграден в София в пространството около НДК. В неговите рамки репресираните предлагат да бъде възстановен и „Войнишкия паметник", посветен на Балканската война, като върху него бъдат допълнени и имената на загиналите във Втората световна война, както и на военните, станали жертва на комунистическия терор върху българската армия.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пое ангажимент парламентарната група на партията да анализира законодателството, касаещо реабилитацията на репресираните и да предложи законодателни промени, които да облекчат този процес. "Убеден съм, че ще намерим най-правилното решение, за да помогнем на всички репресирани."

Той заяви още, че ГЕРБ ще запознае столичния кмет Йорданка Фандъкова с предложението на репресираните за възстановяването на статута на ритуалната зала на бул. „Витоша" като културно средище и място за граждански дискусии, както и с нуждата на организацията от клуб, където да развиват своята обществена дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай