Сряда,

ГЕРБ губи точки преди изборите

От: Failed to load user -
ГЕРБ губи точки преди изборите
A
A
A

София. ГЕРБ губи точки преди изборите, сочат данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч" за септември.

18% са привържениците на партията, показват данните. 45% от хората са декларирали негативно отношение към дейността на кабинета. Понижен е рейтингът на почти всички министри.

Единствено инфраструктурната политика печели симпатиите на мнозинството от българите - 60 на сто. Лиляна Павлова е единственият министър, еднозначно определян от общественото мнение като успял. От януари до септември тя трупа всяко тримесечие по десет процента ръст в одобрението си и в момента е най-харесваният политик на ГЕРБ с 31,3%. Николай Младенов с 6,9% и Томислав Дончев с 5,8% са другите двама министри с позитивен баланс.

Девет от дванайсетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни. Над 70% са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политика на кабинета.

Влошават се оценките за бизнес средата. 67% от хората смятат, че в страната се налагат правила, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми да работят.

Спадът на доверието към ГЕРБ води до поредната вълна на разочарование от политиката и политиците, е един от изводите на "Алфа рисърч". Намалява желанието за гласуване, нараства несигурността в избора. Свиват се твърдите ядра на всички традиционни партии. Вотът започва да се определя във все по-голяма степен от конюнктурни и извънполитически фактори, коментират резултатите от проучването от агенцията.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички