Вторник,

ГЕРБ втрещени! Какъв план е пратил Кирил Петков в Еврокомисията?

От: Рачо Рачев -
1720
ГЕРБ втрещени! Какъв план е пратил Кирил Петков в Еврокомисията?
A
A
A

Министър-председателят незабавно да обясни кога и какво е изпратил в Европейската комисия (ЕК), поиска на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

На негов въпрос по време на блиц контрола тази сутрин премиерът Кирил Петков съобщи, че Националният план за възстановяване и устойчивост "е предаден на Еврокомисията и в момента тя го разглежда".

По думите на Дончев обаче самото допускане, че някой си е позволил да изпрати нещо в ЕК, без да е съгласувано тук, без някой да го е виждал, и то със значителни промени, е "безобразие".

Вторият вариант е, посочи депутатът, в ЕК да не е изпращано нищо и в такъв случай не са верни думите на Петков, че документът е изпратен на Брюксел.

България закъснява с одобряването на всички изключително важни финансови инструменти, които да дадат шанс на държавните институции, местните власти, на бизнеса да инвестират в полезни за тях проекти, коментира представителят на ГЕРБ. Дончев обясни, че новият програмен период тече от 1 януари миналата година, т.е. 2021 г. вече е нулева.

Каква част от 2022 г. също ще бъде нулева без плащания от оперативните програми и националния план за възстановяване, попита той. Темата стои, защото анализът показва, че дори и утре да имаме одобрен план и оперативни програми, в най-добрия случай парите ще достигнат до общините, фирмите в средата на следващата година, подчерта депутатът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички