ГЕРБ ще отхвърли ветото на Радев за „тайния арест”

Ако дете на 15 носи бомби, какъв е проблемът родителите му да не бъдат уведомени за задържането му, каза Цветанов

ГЕРБ ще отхвърли ветото на Радев за „тайния арест” | StandartNews.com

Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези роднини да не бъдат уведомени за задържането на лицето? Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити поправките в Наказателния кодекс, позволяващи 48 часа "таен арест“. Върху тях президентът Румен Радев наложи вето.  Депутатите няма да се събразят с него и ще го отхвърлят, каза Цветанов пред бТВ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че поправките са необходими заради европейски разпоредби, които България все още не е приложила. Затова дори има започната наказателна процедура срещу страната ни.

"След терористичния акт в Париж през 2014 г. всички европейски държави приеха тази директива. От 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни. Никъде не се говори за „таен арест”. От самото начало на задържането непълнолетният има възможност да се възползва от правна защита”, коментира Цветанов. По думите му е предприет най-либералният подход при прилагането на европейската разпоредба в българското законодателство. Така се защитават националната сигурност, живота и здравето на гражданите, смята Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че решението министрите на отбраната и на икономиката да преговорят със САЩ за американските изтребители Ф-16 (F-16) е експертно. "Изборът за Ф-16 е най-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните-членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния, Турция са с Ф-16”, коментира Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай