Четвъртък,

ГЕРБ се чуди на Петков защо бърза да ходи в Скопие

От: Рачо Рачев -
450
ГЕРБ се чуди на Петков защо бърза да ходи в Скопие
A
A
A

За смущаваща намират в ГЕРБ особената нетърпеливост на премиера Кирил Петков да посети Скопие. Това сподели в интервю за НоваНюз заместник-председателят на партията и бивш външен министър Даниел Митов. По думите му би трябвало страната, която има интерес от започване на преговорите да бъде активна.

„Бъдещият министър-председател на Република Северна Македония би следвало да посети София. Да се прави среща преди македонският премиер официално да в встъпил в длъжност е прибързано. Освен това идеята, че през икономическа свързаност ще преодолеем политическите си различния, ако се разчита само на това, е нереалистична”, обясни той.

Даниел Митов коментира още, че КСНС при президента по темата за Северна Македония не е бил ненужен. „България се тресе от кризи, трудно ми е да си представя защо се свика съвет точно по тази тема, по която съществува консенсус. Така или може да се препотвърди позицията или да се разруши консенсусът. До момента знаем, че се водят преговори и че двете страни имат ясни позиции, от които не са се отказали", каза той.

"С изумление научих от македонска страна за планираното междуправителствено заседание между България и РСМ. Българското правителство не реагира, а когато беше притиснато и трябваше да има реакция, обяви, че Министерският съвет не е знаел за подготвянето на такова заседание. Такива заседания се готвят от две правителства, паралелно. Няма как едните да знаят за него, а другите не. Очевидно има пропуски, които могат да изиграят лоша шега на родния кабинет. По тази тема е добре правителството да поддържа непрекъснат контакт с НС и всички политически партии, туй като каквото и да се предприема, ще има нужда от одобрение”, каза бившият министър.

Във връзка с изискването РСМ да промени конституцията си и да включи българите като държавотворен народ Даниел Митов коментира, че това звучи добре, но е трудно постижимо. „Ултранационалните среди в Скопие веднага биха поискали реципрочност- България да признае съществуването на македонско малцинство, което няма как да стане”, смята той.

Митов обърна внимание и на отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „Очевидно някой е дал съвет на премиера да окаже натиск на ДАНС и да се отнеме достъпът. Така Цацаров не може да изпълнява задълженията си. Навремето такъв достъп беше отнет и на Бойко Рашков. Относно призива от трибуната на Народното събрание за оставката на главния прокурор, трябва да е ясно, че това е нарушение на принципа на разделението на властите”, допълни Митов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички