Петък,

ГЕРБ съди решение на парламента, погазени са важни закони

От: Рачо Рачев -
490
ГЕРБ съди решение на парламента, погазени са важни закони
A
A
A

Партия ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за решението на Народното събрание АПИ да плати половината от средствата, които се дължат на пътните строители, обяви пред бТВ депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков.

Според него има пълно неглижиране на законодателството. „Подобен тип решения са изцяло в компетенциите на Министерския съвет, а и за пореден път сме свидетели на изключително тежко нарушаване на законите, дори на Конституцията. По отношение на изпълнителната власт има нарушаване на няколко закона, включително на закона за Държавния бюджет за 2022 г. и явно нарушаване на Закона за обществените поръчки“, обясни той.

Нанков каза още, че от ГЕРБ искат сертифицирани одобрени разходи по извършени от фирмите дейности на пътя да бъдат платени на 100% и добави, че няма притеснения от проверки.

Депутатът коментира и че всички договори са законни. "Абсолютно закони са за държавата договорите и са изгодни", добави Нанков.

На въпрос защо от налични 710 милиона са сключвани договори за над 3 милиарда той отговори: „Това са специфичен тип договори, в които се оценяват единичните цени, максимални единични цели, които влизат съответно в комисия и са част от оценката на самите оферти. Когато имаме максимални пределни единични цели, не могат да бъдат надвишавани. За прогнозните случаят е друг. Те са само за да се формулира някаква прогноза на база на минал период“, обясни Николай Нанков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички