Петък,

ГЕРБ с нова атака срещу кабинета

От: Рачо Рачев, кадър Фейсбук -
1333
ГЕРБ с нова атака срещу кабинета
A
A
A

Управляващото мнозинство отказа да създадем анкетна комисия за меморандума между правителството и фирма Gemcorp Capital Management, което засилва нашите съмнения, заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той коментира, че липсва информация относно дейността на фирмата.

„Как беше избрана тази фирма, кои са акционерите, които стоят зад нея, ще получава ли тя средства от Националния план за възстановяване и устойчивост или от други европейски фондове“, попита народният представител. Той смята, че е важно да се знае дали Gemcorp ще получи държавна земя в „Мини Марица Изток“. По думите на Добрев парафирането на меморандума в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на премиера и с подписа на енергийния министър, „не е никак безобидна работа“.

"Доста наивно е да се смята, че просто от никъде, изведнъж, една компания подписва меморандум с правителството", каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Александър Ненков и добави, че липсва прозрачност в действията на кабинета. Ненков настоя, че трябва да стане ясно какви са ангажиментите на нашата държава съгласно подписания меморандум.

Прави ни впечатление, че министър-председателят все повече и повече не желае да присъства в парламента. Ако в началото беше много ентусиазиран да идва, да дава обяснения по всяка една тема, то вече започваме да виждаме, че управляващото мнозинство го крие, коментира още Ненков.

Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ-СДС полага „неистови усилия“ да бъдат информирани народните представители и обществото по актуални теми като форсмажор, „политическите репресии от преди десетина дни“ и меморандума, но „властта не чува“.

Меморандумът, за който от ГЕРБ-СДС настояха да бъде създадена анкетна комисия, бе подписан на 23 март. В прессъобщение на Министерството на енергетиката бе посочено, че документът е сключен с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, като се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички