Четвъртък,

ГЕРБ подозират Радев за Северна Македония. Защо свиква КСНС?

От: Рачо Рачев, сн. архив -
ГЕРБ подозират Радев за Северна Македония. Защо свиква КСНС?
A
A
A

В партия ГЕРБ не разбират какво налага свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, след като има изграден национален консенсус в България по темата за Република Северна Македония. "Никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта", заяви пред БНР заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов.

"Президентът Радев очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността върху политическите партии за неуспеха за неизпълнението на тези ангажименти", каза Митов.

Според него Румен Радев е длъжен да поддържа консенсуса по темата "Северна Македония". "Трябва да се води и много активен разговор с Европейската комисия, така че да стане ясно, че ЕС не може да си затваря очите по отношение на неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Скопие и трябва да застане на страната на България. Постепенно да започне да разбира, че в предстоящата преговорна рамка е необходимо да се включат изискванията на България като част от преговорния процес", обясни Даниел Митов.

Той коментира, че визитата на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция. "Когато се прави такъв жест, е важно да се обясни дали това ще промени нещо, а не да се оставят възможности за спекулации, появяват се намерения от трети страни, които не кореспондират с реалността", категоричен бе бившият външен министър.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички