Четвъртък,

ГЕРБ контрират Нинова. Защо тя е виновна за паниката с олиото

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
2122
ГЕРБ контрират Нинова. Защо тя е виновна за паниката с олиото
A
A
A

Със своите изявления за стойността на продукцията на едро и неумелите си действия Корнелия Нинова е предизвикала поскъпването на олиото и създалата се паника сред хората. Това стана ясно от думите на бившия земеделски министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Танева.

"Хаосът пред магазините се създаде от управляващите. Хората се притесниха, подходът на държавате бе възможно най-грешен. Нямаше компесаторен подход за земеделски производители, животновъди, за хранителните продукти", обвини Танева в интервю за НоваНюз.

"Държавата излиза и дава анонси, предприема действия против всякаква европейска и национална регулация. Заяви се влизане на пазара на зърното в България, за да се формира запас, изглежда логично. Има военен конфликт близо до нас между страни, които са основен производител на зърно в световен мащаб. Но ние имаме достатъчно количества за изхранване на населението", предупреди депутатката от ГЕРБ.

Според нея сделката със закупуване на зърно от правителството поражда съмнения. "Всеки в сектора се пита какво се крие зад тази сделка. Мотивите ги разбираме, но след три месеца идва нова реколта. Подходът буди съмнение. Отделиха се повече от милиард и 100 милиона, купувач се оказва не държавния резерв, а едно дружество на Министерство на земеделието "Сортови семена Елит", което няма дейност. Изведнъж на това дружество му се увеличава капитала с над един милиард лева, то е с борд на директорите от мандата на ГЕРБ. С това увеличение ще се закупят зърнени храни", обясни бившият земеделски министър.

"Вицепремиерът Асен Василев обяви, че сделката ще е с условие на съхранение у самите продавачи, цените са вече с 30% по-ниски от пазарните. Всеки в сектора се пита какво се крие зад тази сделка. Кой ще има мотив да продава на по-ниска цена", попита Десислава Танева.

"Ресорният заместник-министър на земеделието, който е от квотата на "Продължаваме промяната" е увещавал борда на директорите вече два дни как трябва да разпишат договори с посредници, които явно предварително са избрани, за да може да тръгне търговията и бързо да се изкупи това зърно. Мисля, че е Иван Христанов", посочи Танева.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички