ГЕРБ изненадаха Кирил Петков. Какво поискаха за Бюджет 2022?

Дебатите по законопроекта се провеждат в присъствието на премиера и повечето министри

ГЕРБ изненадаха Кирил Петков. Какво поискаха за Бюджет 2022? | StandartNews.com

От ГЕРБ поискаха правителството да изтегли проекта на държавен бюджет или да го преименува. Предложението направи в пленарната зала бившият финансов министър Кирил Ананиев, като го аргументира с факта, че вече кабинетът е заявил намерение да актуализира финансовата рамка през лятото.

По този начин законопроектът, чието разглеждане започна на второ четене, няма да е годишен бюджет, допълни Ананиев.

„Ако не се приеме правителството да оттегли своя бюджет за 2022 г. и да го представи в срок до 30 март, когато изтича първият законопроект, който изтеглихме, наименованието на този бюджет да бъде Базов бюджет на Република България за 2022 г.“, поясни депутатът от ГЕРБ.

Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че първото предложение е недопустимо по правилник, но не подложи на гласуване и втория вариант, иницииран от Кирил Ананиев.

Дебатите по законопроекта се провеждат в присъствието на премиера Кирил Петков и голяма част от министрите.

Рамката на бюджета предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи над 63,1 млрд. лева или дефицит от 4,1% от БВП. Заложените данъчни приходи ще са над 31,6 млрд. лева. Прогнозите на правителството са безработицата да е 5 на сто, а  основни стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне 5,6 на сто. За социалния сектор се отделят над 20 млрд. лв., а за здравеопазване - 8,3 млрд. лв.

Вчера на извънредно заседание на парламента депутатите приеха бюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай