ГЕРБ и БСП в лют спор след решението за помощ за Украйна

Писмото на Зеленски е абсурдна ситуация, след като истерично се е настоявало за оръжие

ГЕРБ и БСП в лют спор след решението за помощ за Украйна | StandartNews.com

Взетото вчера решение за помощ за Украйна не казва нищо. Беше прието в този вид, защото управляващата коалиция не може да взима решения за елементарни неща, какво остава за тежки въпроси като войната в Украйна. БСП ръководи правителството, заяви пред БНТ бившият външен министър, сега депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

"Държава във война спасява българското правителство. А то не заслужава помощ. Интересът на България е Украйна да спечели войната, ако Путин победи в Украйна няма да спре дотук, следващата държава е Молдова. България продава оръжие за Украйна тайно, през други страни. Правителството има противоречиви сигнали още от началото на конфликта. По тази логика всички държави, които предоставят от месеци военна помощ за Украйна, щяха да са в момента във война, това са лъжи", допълни Захариева.

"Русия дестабилизира държави от десетилетия. Последните 4 години са инвестирани страшно много пари в отбраната на България, но сега не е така, трябва да се направи анализ", смята Екатерина Захариева.

Вчера стана ясно, че коалицията се управлява от БСП, а Корнелия Нинова е министър-председател, заяви Даниел Митов пред бТВ в коментар на парламентарното решение за помощ за Украйна.

"Три от партиите искат да се изпрати оръжие, четвъртата не иска е в един момент надделява четвъртата, тоест малцинственото мнение в в коалиционната формула. За мен е очевидно какво се случи", обясни той.

"Кому беше нужно да се приема решение на Народното събрание, което фактически не променя нищо", попита той. Митов обясни, че ГЕРБ са подкрепили, защото "когато предлагат текст в който се казва, че подкрепяме Украйна в европейския й път, няма как да не го подкрепиш".

От БСП отвръщат с гордост и усещане, че са постигнали победа в борбата за това как страната ни да се позиционира в конфликта. „Българският парламент намери едно разумно решение за помощта за Украйна, което отговаря на очакванията на гражданите“, каза пред бТВ председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

„Ние бяхме свидетели на различни социологии, които излизаха и показваха, че българските граждани не искат да изпращат боеприпаси и въоръжение. Това, което се постигна в диалог е наистина България да не изпраща въоръжение и боеприпаси, а да откликне на нуждите на Украйна, заявени от нейния президент“, каза Свиленски.

Той допълни, че няма интрига в отношенията в управляващата коалиция. Свиленски каза, че не е имало извънредна среща на управлението по темата.

„Позицията на БСП, на „Демократична България“ и на „Продължаваме промяната“ са ясни и няма промяна на нито една от позициите на партиите“, каза Свиленски. Той поясни, че много рядко се взимат решения в зала с повече от 200 гласа.

Свиленски коментира, че след края на войната взаимоотношенията ни с Русия трябва да бъдат в защита на националните ни интереси. „Отношенията ни трябва да са в интерес на гражданите. Никоя държава не трябва да се навежда на друга, за да постига своите политически цели“, каза Свиленски.

Вчерашното решение на Народното събрание България да изпрати военнотехническа помощ на Украйна не е победа за никого. Коалицията беше запазена на косъм. Всеки направи компромис, каза от своя страна депутат от "БСП за България" Крум Зарков.

Всички участници в коалицията трябва да обмислят случилото се през последния месец и да видят как, когато се зададе грешният въпрос какви тежки последствия може да има, каза той.

"Имаме нужда от коалиционна и обществена консолидация, вместо това се замеряме с обвинения, обезличаваме аргументите на всеки и това, което се гласува вчера в крайна сметка не променя кой знае с колко позицията, която България заема и досега. Вчерашното решение е, че България няма да изпраща оръжие и боеприпаси в Украйна, че България ще помага на Украйна, както го е правила досега политически и хуманитарно. Единственото нововъведение е прословутата военнотехническа помощ, която се изразява в ремонтиране евентуално на военна техника в българските заводи - евентуално и ако е възможно. Решението не задължи българското правителство да прави каквото и да е, а му даде такава възможност. Така че топката се върна там, където и е мястото, а именно в Министерския съвет", категоричен е Зарков.

Според него писмото на Зеленски е абсурдна ситуация, след като един месец истерично се е настоявало за оръжие за Украйна, накрая Украйна да каже, че не е това, от което има нужда.

Според него за това, че оръжия и боеприпаси няма да се пращат на Украйна, е защитена позицията на БСП. От друга страна БСП е имала други позиции, които не са били толкова защитени. "Всеки направи компромис. Този компромис трябва да бъде оправдан пред избирателите с много конкретни мерки, които пряко ги вълнуват", каза още той.

Все пак заяви, че е ясно, че по търговски път и чрез други държави българско оръжие стига до конфликта в Украйна - как стига и кой го доставя са въпроси, които няма да отпаднат от дневния ред, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай