Вторник,

ГЕРБ и БСП на нож в парламента. Ще има ли помощи за ток?

От: Рачо Рачев -
1121
ГЕРБ и БСП на нож в парламента. Ще има ли помощи за ток?
A
A
A

С остър спор за седмичната програма на Народното събрание започна днешното редовно заседание. От ГЕРБ поискаха в програмата да бъде включено проекторешението им държавата да поеме 100% от разликата в сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове, обществен транспорт и други общински предприятия.

Депутатът Александър Ненков мотивира искането на парламентарната група и призова народните представители да включат предложението. „Не виждам коя е по-съществената тема, по която ние днес трябва да разискваме. Мисля, че в програмата на дневния ред, да, би било хубаво, но да разглеждаме доклада на Комисията за регулиране на съобщенията за 2020 година не е най-приоритетното и не мисля, че хората точно това очакват от нас. Затова ви предлагам и моля всичките в тази зала да подкрепим нашият проект за решение да бъде гласуван. Смятам че всички в тази зала ще бъдем обвинени, но-най вече мнозинството в това, че всъщност ние бягаме от възможността да даваме и да решаваме толкова съществени проблеми“, каза Ненков.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски скочи и заяви, че няма да подкрепят предложението на бившите управляващи и ги обвини в лицемерие. „Хайде да спрем с лицемерието. Всички гледаме телевизия, всички говорим с болници, поликлиники, училища, детски градини, всички знаем проблемите на тези институции, но и цяла България знае кой прати тези институции на свободния пазар. Ние знаем какво трябва да направим. Ние ще го направим, само че няма да го направим така, както вие искате, защото вашите решения след това винаги водят до проблеми, така че уважаеми колеги, замълчете, смирете се. Тези проблеми вие ги доведохте в България“, категоричен бе Свиленски.

Веднага след това Росица Кирова от ГЕРБ му отвърна: „На Свиленски му стана практика да прекъсва дебатите, когато няма какво да каже повече. Най-малкото не е често спряно българските граждани и не знам защо се притеснявате да обсъдим тази точка“.

„Дневният ред не се определя не от председателския съвет, а от обществото. Най-важна е темата за енергийната криза“, каза бившият заместник енергиен министър, а сега депутат от ГЕРБ Жечо Станков. Той протестира, че не е прието предложението му да се гледа справянето със задълженията на общините, болниците и социалните заведения за високите и непосилни сметки за ток. Затова според него е и ниският рейтинг на парламента. Тезата беше подкрепена и от Александър Ненков.

„Нашата молба е да бъде включена тази точка, тъй като това, което чуваме от НС се разминава от това, което чуваме от хората. Убеден съм, че имате най-добрите дългосрочни решения, но нямате краткосрочни“, каза Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Шефът на парламента Никола Минчев обаче обяви, че тази точка няма как да бъде включена в дневния ред.

Оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров влезе в дневния ред на парламента и е възможно да бъде разгледана и гласувана още днес. Това стана по искане на "Има такъв народ". Точката е включена в дневния ред за пленарното заседание като втора точка. Шефът на антикорупционната комисия подаде оставката си на 17 януари. Това стана ден преди да бъде обявено, че е отнет допускът му до класифицирана информация.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички