ГЕРБ бесни на Петков, дават го на президента Радев

Петков съобщи за военни разузнавачи, изпратени в Мариупол да изтеглят български моряци

ГЕРБ бесни на Петков, дават го на президента Радев | StandartNews.com

Коалицията ГЕРБ-СДС иска президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради изнесена от премиера Кирил Петков информация за български разузнавачи, изпратени в Мариупол. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По-рано днес, по време на блицконтрола в Народното събрание, Петков съобщи за военни разузнавачи, изпратени в Мариупол със задача да изтеглят блокираните на кораб български моряци.

Министър-председателят от трибуната на Народното събрание, на открито заседание, съобщи за специализирана операция, извършвана от "Военна информация", и освети не само български военнослужещи, но и изложи на риск живота на тези хора, коментира Атанасова. Надявам се, че тази операция е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната и е съгласувана също с президента Румен Радев като върховен главнокомандващ. Настояваме за спешно свикване на КСНС, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, но е и държавна тайна, допълни тя.

От ГЕРБ се надяват Държавната комисия по сигурността на информацията да се произнесе има ли такава подобна информация, има ли някакъв гриф на нея, възможно ли е и при какви условия министър-председателят може да я съобщава от парламентарната трибуна. Атанасова упрекна премиера и че няма отговор за меморандума с Gemcorp.

Шокирани сме, че кандидат за управител на БНБ получава заплашителен есемес да не участва в публично обявена и провеждана в Народното събрание процедура, каза още председателят на групата на ГЕРБ-СДС. И призова МВР и лично министър Бойко Рашков да установят автора на текстовото съобщение.

На въпрос дали двете кандидатури на управляващото мнозинство за управител на БНБ (Андрей Гюров и Любомир Каримански) трябва да бъдат оттеглени, тя посочи, че колко и какви кандидатури да има четворната коалиция не засяга ГЕРБ-СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай