Оказват ли ни натиск за РС Македония? Говори Генчовска

Министърът подава оставка в понеделник

Оказват ли ни натиск за РС Македония? Говори Генчовска | StandartNews.com

Има политическо решение, но тъй като бях извън страната, в понеделник ще бъде подадена моята оставка. Това каза днес пред журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е гост на тържествата по случай 65-ата годишнина на курортен комплекс "Златни пясъци" край Варна.

По темата за отношенията със Северна Македония министърът посочи, че дипломатическите усилия продължават. Опитваме се да гарантираме правата на българите в Северна Македония и изпълнението на договора за добросъседство, каза Генчовска. Според нея тази тема не би трябвало да попада в политическия водовъртеж у нас. Продължава работата, но това е процес, каза още министърът.

Генчовска допълни, че не би казала, че европейските партньори ни оказват натиск. Вече има разбиране точно каква е българската позиция, отне ни много време, но винаги сме отстоявали едно и също, посочи министърът. „Гарантиране правата на българите и гарантиране на изпълнение на договора – това са нашите искания и очаквам разбиране от ЕС“, посочи Генчовска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай