Петък,

Гечев изплю камъчето за Лукойл. Какво обаче става с цената на тока?

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
Гечев изплю камъчето за Лукойл. Какво обаче става с цената на тока?
A
A
A

"Повече от 15 години, от момента на приватизация, "Лукойл" не са платили и стотинка данък печалба. Няма как да приемем, че тяхната рафинерия в България е единствената губеща в света. Трябва да си плащат данъците в България", заяви пред НоваНюз Това депутатът от БСП Румен Гечев.

Мнението му е, че електроразпределителните дружества трупат технологични загуби при пренос на ток на свободния пазар. "Ако променим закона, така че да могат да купуват ток от регулирания пазар, цената на тока ще падне с 15%. Има варианти за решаване на проблема с цените, което ще доведе до по-ранното вдигане на мораториума", подчерта Гечев. И добави, че с общи усилия може да се реализира проектът за АЕЦ "Белене".

По думите му при мораториума върху цените "подхлъзването" се е състояло в срока му - от 1 януари 2021 г., което е абсолютно неприемливо, тъй като прилагането на документи със задна дата е недолюбвано. "Няма как да въведете мораториума при различни енергийни източници и различна динамика на цените. Това не е приемлива пазарна мярка, а по-скоро временна и трябва да бъде вдигнат по-бързо", сподели той.

Затова и според него е било необходимо да се промени срокът и да се уточни времетраенето му - три месеца, до 31 март. "България е една страните с най-ниски цени за електричество за домакинствата. За фирмите пирамидата е обратна", поясни Гечев.

Той каза още, че държавата е длъжна да даде компенсации на енергоразпределителните дружества, защото те ще претърпят загуби. "Компенсациите са 110 лв., но бизнесът казва, че са недостатъчни. Трябва да се обмисли и намаляване на ДДС върху тока по европейски пример", посочи депутатът.

Относно зелената сделка той смята, че ядрената енергетика и природният газ трябва да бъдат включени в зеления пакет. "БСП настоява за необлагаем минимум и ще държим на това в следващия бюджет", завърши Румен Гечев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички