Понеделник,

Гарелов иска да знае кои са собствениците на българските медии

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
1805
Гарелов иска да знае кои са собствениците на българските медии
A
A
A

Българските медии са купени и трябва да има достатъчно информация за истинските им собственици, заяви в интервю за Нова телевизия бившият телевизионен водещ и журналист Иван Гарелов.

"Трябва да се започне от корена, от началото. Собствеността да бъде явна, заплащането на обществените медии да е ясно. Всички си правят оглушки за въпроса от колко пари се нуждаят обществените медии. Правилно е държавната телевизия да не прави частна реклама, ако е финансирана от държавата", отбеляза Гарелов.

Известният с 50-годишния си опит през национални телевизии, като водещ на предаването "Панорама", като шеф на новини в "Нова телевизия" и като шоумен в бТВ, журналистът сега е сътрудник в Комисията по култура и медии в Народното събрание, чийто председател е Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"В комисията се занимавам с дейности, с които помагам на председателя и заместниците му. Желателно е това, което постигнем там с обсъждания, да го направим така, че проектът за промяна в медийния закон да бъде приет от всички", каза Иван Гарелов.

Журналистът отбеляза, че от 2000 година се занимава с идеята за промяна в закона. В работата си сега по този проект той смята, че може да бъде полезен с опита и знанията си.

Според него трябва да е ясна ролята на големите външни продуценти в електронните медии. "Ние много им отворихме вратата в началото, те започнаха да определят играта не само в телевизията, но и на партиите. Това се превръща в огнище на корупция", смята журналистът.

Относно СЕМ, Иван Гарелов смята, че в този си вид е безполезен. "Членовете трябва да бъдат издигани от професионални, културни, религиозни институции. Те не бива да служат на партии и политически интереси", категоричен е той.

Иван Гарелов анонсира и предстоящото излизане на книгата си "Писма до Маргарита", в която иска да кажа някои неща, които са по-интимни, съкровени, неща, които могат да се споделят с приятел, но засега Маргарита остава в тайна. Той предвижда излизането на творбата за 24 май.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички